Gikk gjennom isen - reddet av hundene

To ledere. Mens Mathias Jenssen er leder for hele teamet, er tispen Hogna (5 år) leder for hundespannet. Hun var også viktig da hundene havnet i vannet under en treningstur tidligere i vinter. Foto: Gull H. Pedersen

To ledere. Mens Mathias Jenssen er leder for hele teamet, er tispen Hogna (5 år) leder for hundespannet. Hun var også viktig da hundene havnet i vannet under en treningstur tidligere i vinter. Foto: Gull H. Pedersen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Mathias Jenssen (30) opplevde noe av det aller verste en hundekjører kan komme opp: Både han og hundene gikk gjennom isen i Sulis-fjellene.

DEL

– Jeg var på treningstur i Dorro i januar. Det ble uvær og jeg valgte å snu. Men jeg så ikke sporene og plutselig havnet hundene i ei råk. Alle åtte hundene fór nedi vannet.

I panikken slapp jeg sleden, men jeg klarte til slutt å få alle hundene oppå et isflak jeg selv sto på. Etter hvert havnet også jeg i vannet, men det gikk bra til slutt, sier Mathias Jenssen til an.no mens han forteller om turen til Sulitjelma som var en del av oppkjøringen til Finnmarksløpet til helga.

Mange tanker

Han forteller om ei iskald stund i 10 -12 minusgrader. Helt alene. Det var 15 kilometer tilbake til bilen. Men det endte altså godt.

– Det var uten tvil hundene som reddet meg, sier den unge mannen som gjerne tror han hadde englevakt.

Etterpå var det mange tanker som fór gjennom hodet. Da han så at han hadde klart seg greit gjennom denne opplevelsen med både seg og hundene i live, gjorde det noe med 30-åringen.

– Det ga meg stor selvtillit å se at jeg taklet det, sier han ettertenksomt.

50–60 timers løp

I fjor startet Mathias i Finnmarksløpet for første gang. Det gikk ikke helt etter planen, for han kom ikke i mål. Nå har han lagt om på forberedelsene og mener han er mye bedre forberedt enn sist.

Det er stille i hundegården på Kosmo. De 11 hundene kikker nysgjerrig på fotografen, men holder munnen lukket. Helt til far selv kommer inn.

Da blir det liv i leiren, for hundene som nå regner med at det enten er mat eller tur på gang. Denne gangen skal de ut på en av sine mange ukentlige treningsturer.

Til sammen har de lagt bak seg over 3000 kilometer denne sesongen. Det er mer enn i fjor og Mathias er fornøyd. Treningsturen i dag vil ta rundt to timer.

Til helga skal de ut på et løp som varer minst to døgn. Kanskje tre. Da skal de kjøre 500 kilometer. Dagens tur blir på rundt 30 km. Han har også vært flere treningsturer i Sandviken i Sverige, hvor der gjerne kan bli både 20 og 30 minusgrader.

Maratonløpere

Før de legger ut i løypa tar Mathias en koseprat med alaskahuskyene som trenes og fôres omtrent som maratonløpere. Interessen krever mye tid, penger og trening.

Bare til Finnmarksløpet regner han med å bruke rundt 20.000 kroner, skriver an.no.

Han omtaler kontakten han har med hundene som unik. Det er dette som er den sterkeste drivkraften gjennom tunge stunder og harde treningsøkter i søle, storm og uvær.

– Det blir et samspill som ikke kan beskrives. Det må oppleves.

– Jeg har løst mange problemer bakpå sleden, sier han og tar også med naturopplevelsene og det gode vennskapet i kjøremiljøet som viktig.

Egen smøresjef

Det var en stor nedtur for Valnesfjord-mannen da han ikke klarte å fullføre Finnmarksløpet i fjor, kun fem mil fra mål.

– Da var hundene helt utslitt og la seg ned. Det skal ikke skje i år, sier den smilende karen som opprinnelig er fra Saltdal.

Interessen for hundekjøring har han hatt i kun fem år. Da fikk han sin første hund og på kort tid ble han frelst på hundekjøring. Han skryter av miljøet i Salten trekkhundklubb. Det er også derfra han henter sine to hjelpere som alle kjørere er helt avhengig av.

En av dem er Reidar Stenmark som er en meget erfaren hundekjører som har sterke plasseringer både i 500 og 1000 kilometers løpene. I tillegg skal Finn Midtun være med. Mathias vil også nevne foreldrene Olav Tore og Ragnhild Jenssen fra Rognan som sterke støttespillere undre løpet.

Men det er han selv som er smøresjef.

To fra Salten

– Flere har egne smørebuer med egen kokk. Foreløpig har jeg kun foreldrene mine som sponsorer, sier han

Finnmarksløpet arrangeres i år for 31. gang. Løpet starter ut fra Alta, og det er fem sjekkpunkter hvor kjørerne må hvile.

Løpet, på om lag 500 kilometer, for hovedsakelig over Finnmarksvidda.

I år er det 122 påmeldte, fra 15 land. Fra Salten deltar Mathias Jenssen og Leif Wilhelmsen.

Artikkeltags