Gå til sidens hovedinnhold

Går runden med amerikanske studioer og produsenter

Artikkelen er over 8 år gammel

Regissør Harald Zwart håper Jan Baalsrud historie har internasjonal appell.

I forrige uke omtalte Nordlys at manusforfatter Petter Skavland og stjerneregissør Harald Zwart ønsker å lage en ny film om Jan Baalsrud.

Zwart forteller nå i et eksklusivt intervju med Nordlys om hvorfor han ønsker å gjøre filmen og hvorfor han håper å gjøre den i Nord-Norge.

- Vi (forfatter Petter Skavland, og produsentene Veslemøy Ruud Zwart og Espen Horn) har jobbet lenge med dette prosjektet og ser på denne historien som en del av vår nasjonale arv. Som nordmenn har vi mange å være stolte av og Jan Baalsrud er så til de grader en av dem, sier Zwart som har suksessfilmer som «The Karate Kid», « The Pink Panther 2 » og snart de to første filmene i «The Mortal Instruments» serien på samvittigheten.

Mørkere, hardere og enda mer dramatisk

- De fleste kjenner Baalsrudhistorien gjennom Arne Skauens fantastiske film «Ni Liv», men hans film forteller bare en del av historien. Vi lager ikke en remake av Skauens film, men forteller historien på vår måte, og ønsker også å fokusere på de som var avgjørende for at han overlevde. Vi har gjort mye research - blant annet i tyske arkiver - og funnet at historien om Brattholm-raidet og Baalsruds flukt er mørkere, hardere og enda mer dramatisk enn det vi først trodde, sier Zwart.

Jakter produsenter

Filmen som skal hete det «The 12th Man» har foreløpig ikke fått en innspillingsdato.

- Petter har skrevet et fantastisk spennende manus. Dette går nå runden hos amerikanske studioer og produsenter, og vi ser på responsen at Baalsruds historie virkelig har internasjonal appell, forteller Zwart og fortsetter:

- En naturlig prosess nå er å se hvilken skuespiller som kan passe og som kan tenke seg å spille Jan Baalsrud. Det arbeidet har vi bare så vidt kommet i gang med. Jan var 27 år under flukten og det er viktig å bruke skuespillere i samme aldersgruppe. Det er lett å glemme hvor unge disse heltene egentlig var under krigen.

- Vil det være amerikanske skuespillere eller norske også?

- Det er for tidlig å si, men vi ser for oss dette som en internasjonal produksjon per i dag.

Håper på å filme i Nord-Norge

- Troms og Tromsø er fantastiske locations og målet er å filme der hvor de forskjellige episodene faktisk skjedde. Veslemøy sendte Espen, Petter og meg til Lyngen for noen år siden hvor vi gikk deler av Jans fluktrute sammen med forfatteren Tore Haug, som har skrevet en flott dokumentarbok om flukten. Tore har gjort detaljert research for boken sin, blant annet gjennom samtaler med tidsvitner, og dette har vært en stor hjelp og inspirasjon for oss. Vi møtte også et par av de som hjalp Baalsrud og det gjorde dypt inntrykk. Man blir nærmest lamslått av å se med egne øyne hvilken endeløs farefull ferd det var for Baalsrud og de som hjalp ham, sier regissøren

- Dette er en historie som burde lages i Norge, men det er ikke bare et kunstnerisk spørsmål, det er også et økonomisk. Det er få incentiver for internasjonale filmproduksjoner i Norge. Men vi vil selvfølgelig gjøre hva vi kan. Vakrere og mer dramatisk natur enn Lyngsalpene finnes knapt noe annet sted i verden.

Kommentarer til denne saken