HARSTAD (Nordlys.no): Apotekergården i Harstad har i flere år stått tom, men nå starter arbeidet med å tilbakeføre rommene til gammel stil. Eier Camilla Rindahl Johansen er henrykt over å kunne åpne dørene til Harstads fjerde hotell.

– Flere av rommene her har vært bygd om i flere omganger, så det er en del å gjøre før vi får tilbake den gamle stilen. Heldigvis har vi flere spor å gå etter, sier Johansen.

Hun eier hotellet sammen med sin mor, Wenche Rindahl Johansen. Begge er de fra Harstad, og har ulik yrkesbakgrunn.

– Jeg har erfaring fra hotellbransjen i Narvik, der jeg jobbet på et lite hotell. Nå håper jeg at vårt hotell skal gi noe tilbake til Harstad, og fortelle litt om historien i byen, sier hun.

Store forandringer

Byen har allerede tre store kjedehotell. Rindahl Johansen håper at det nye hotellet skal kunne ta en bit av markedet med sin spesielle stil.

– Vi blir et nisjehotell med gammel stil, lokale matvarer, og litt hjemlig atmosfære. De andre hotellene er med i store kjeder, mens vi må klare oss selv, og finne vårt spesielle produkt.

Apotekergården har vært brukt til så mangt. Blant annet var det bingo i lokalene i mange år, og man kan fortsatt se sporene etter denne virksomheten.

– Og så har handelsstandsforeninga holdt hus her, i tillegg til bingoen. De har gjort store forandringer innendørs.

I andreetasje er det en stor sal som skal bli frokostsalen til hotellet. Vegg i vegg ligger ei gammel peisestue som ble tegnet av Jan Inge Hovig, som har tegnet flere bygg i Harstad.

– Rundt om i landet er det flere som markedsfører seg som spøkelseshotell. Er dette noe dere vil gå inn på?

– Vi har satt oss godt inn i husets historie, men vi vil ikke spekulere i noen spøkelseshistorier, humrer Rindahl Johansen.

Pengekrevende

Apotekergården må omreguleres og godkjennes av Harstad kommune. Rindahl Johansen sier at de har blitt veldig godt mottatt hos kommunen, og håper nå at politikerne går inn for at byen skal få et nisjehotell.

– Vi tør ikke gå igang med for mye arbeid før reguleringsplanen er i havn. Til det koster dette for mye penger, sier den kommende hotelleieren, som ikke vil ut med noen pengesum.

– I denne prosessen har vi gjort noen kalkuleringer for oss sjøl, men det er for usikkert til at vi vil ut med tallene.

Hålogaland plankontor jobber med omreguleringsplanen, og har lagt fram to forskjellige forslag.

– Enten går vi for 12, eller 15 rom. Det er ikke så mye, men det vil gi oss rom til å tenke annerledes enn de andre hotellene.

Unikt for byen

Gården ble bygd av trønderen Harald Dahl i 1894. Dahl var utdannet farmasøyt, men var svært delaktig i bybildet, som både styremedlem i Harstad sparebank, og overformynder. Apotekergården er bygget i sveitserstil, og befinner seg i et område med flere boliger fra samme epoke. Gården huset byens apotek i 56 år.

– Om planene våre kommer i havn, så blir dette noe helt unikt for Harstad by, sier Rindahl Johansen.