Funksjonshemmede Bernt-Hugo hakker is i protest mot Bydrift på andre dagen

FRUSTRERT: Bernt-Hugo Mortensen (41) har sett seg lei på det han mener er fortau som er ufremkommelige for funksjonshemmede. Nå tar han spaden i egne hender.

FRUSTRERT: Bernt-Hugo Mortensen (41) har sett seg lei på det han mener er fortau som er ufremkommelige for funksjonshemmede. Nå tar han spaden i egne hender. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Det er en stor skam at funksjonshemmede selv må jobbe med å rydde fortauene i byen.

DEL

Nordlys mottok mandag flere tips om en person som sto og hakket is på fortauet i Grønnegata i Tromsø sentrum. Det viste seg at det var funksjonshemmede Bernt-Hugo Mortensen (41) som for andre dag på én uke i frustrasjon hadde funnet frem spaden for å gå løs på ismasser som han mener hindrer fremkomsten for funksjonshemmede.

- Det er en stor skam at funksjonshemmede selv må jobbe for å rydde fortauene i byen, forteller han, da Nordlys tar kontakt.

Må ofte kjøre på hovedveien

Mortensen, som ble trafikkskadet som liten, har sett seg lei på at flere av byens fortauer ikke er ryddet for is - noe som i følge ham skaper utfordrende situasjoner for funksjonshemmede. Selv kjører han en liten motorisert og overbygd rullestol for å komme seg frem i byen. Denne har han lov til å ferdes på fortauene med, men grunnet glatte og uryddede fortauer, ser han seg ofte nødt til å benytte hovedveien for å komme seg frem.

Det er ikke alltid like lett.

- Jeg veltet faktisk med denne da jeg kjørte i Skippergata (også i Tromsø sentrum, journ.anm.) ifjor vinter. Da var jeg sjeleglad at det ikke skjedde i rushtrafikken, slik at det ikke fikk mer alvorlige følger, forteller han.

Jobber for andre dagen på én uke

Mortensen sier at han har arbeidet på stedet fra klokken 1000 mandag morgen når Nordlys møter han like etter klokken 1400.

- Jeg tok meg en liten kaffepause, men det var det. Jeg har også gått til innkjøp av en ny spade for å få arbeidet gjort. Men det er jo ikke jeg som burde gjøre dette. Hvor er Bydrift når man trenger de? , spør han, og føyer til:

- Og arbeidet begynte allerede fredag.

For det er ikke første dagen Bernt-Hugo har funnet frem spaden i frustrasjon.

- Jeg var her også på fredag som var. Da arbeidet jeg også noen timer utenfor ICA for å rydde fortauet.

Bydrift: - Gårdeier har ansvaret

- Er det mange som stopper opp og lurer på hvorfor du holder på med dette?

- Nei, de fleste går bare forbi. Men på fredag kom politiet. De stilte meg noen spørsmål, før de lot meg være i fred med arbeidet, avslutter han, og plukker opp spaden på nytt.

Til Nordlys opplyser driftsleder i Bydrift i Tromsø kommune, Odd-Helge Vekve, at det ikke er Bydrifts ansvar å rydde fortauer i kommunen.

- Her er det gårdeier som har ansvaret, men det er klart at vi ofte rydder private fortauer i sentrum også, hvis vi kommer over noe som bør gjøres. Men hovedansvaret ligger på gårdeier.

- Men kommer dere til å se nærmere på akkurat denne situasjonen?

- Ja, det kommer vi til å gjøre nå. Hver gang vi får inn melding om kritikkverdige forhold tar vi oss en tur for å se nærmere på saken, avslutter ham.

Artikkeltags