Fullsatt kirke tok farvel med Afganistan-soldat

Prest Håkon Augdal taler under bisettelsen av Andreas Eldjarn i Grønnåsen kirke i Tromsø torsdag. Eldjarn var blant de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan søndag 27. juni.

Prest Håkon Augdal taler under bisettelsen av Andreas Eldjarn i Grønnåsen kirke i Tromsø torsdag. Eldjarn var blant de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan søndag 27. juni. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Andreas Eldjarn ble torsdag bisatt i Grønnåsen kirke.

DEL

Han ofret alt for sine kamerater, Konge og fedreland.

Det var kommandørkaptein Jon Ivar Kjellins ord ved Andreas Eldjarns (21) båre i formiddag.

450 mennesker ble møtt av sjøforsvarets æresvakter ved inngangen til ei kirke pyntet med et vell av hvite blomster.

- Aktiv og målrettet unggutt

Bisettelsen åpnet med Vamps vakre "Tir n`a Noir" før sykehusprest Håkon Augdal tegnet mange varme bilder av en svært ung gutt som mistet livet så brått og meningsløst av en veibombe i Afganistan.

- Andreas elsket havet, han elsket å bade og badet gjennom hele oppveksten i det iskalde vannet i nord. Han var en beskjeden, men en veldig tilstede ung mann som evnet å se og være nær andre, fortalte Augdal om en aktiv og målrettet unggutt som drev med mange aktiviteter med en sterk forkjærlighet til havet og det maritime.

Et gripende farvel

Familien Eldjarns hilsner til sin kjære sønn ble et gripende farvel. Mammatanker, kalte mor Bente, sin personlige hilsen. Hun takket spesielt velferdsoffiseren som hadde tatt det siste bildet av sønnen like før det fatale skjedde.

Bildet, som har vært offentliggjort i media, ble et viktig siste minne som forsikret mammaen om at sønnen hadde det bra, at han mestret jobben han var satt til å gjøre. Det så hun på smilet, på kroppsholdningen. Begge foreldrene støttet sønnens valg om å reise til Afganistan, selv om de innrømmet sin uro over valget.

Kamerater fra kystjegerkomandoen tilstede

I tillegg til den nærmeste familie og venner, var mange kamerater fra kystjegerkommandoen hvor Eldjarn tjenestegjorde, tilstede sammen sin sjef kommandørkaptein Jon Ivar Kjellin. Fylkesmann Svein Ludvigsen la ned krans fra Kongen, og det ble også gitt en bårebukett fra Tromsø kommune.

Eldjarns båre ble båret ut gjennom en prosesjon med 50 soldater fra Kystjegerkomandoen før fire F16-kampfly avsluttet seremonien med sin "Lost Wingman"-prosesjon.

En stille, sørgende forsamling hadde tatt oppstilling utenfor, denne sjeldne sommerdagen ved Grønnåsen kirke og kunne følge det ene flyet som brøt ut av posisjonen og fløy opp mot himmelen, ut av synsranden over Kvaløya.

- Verdig avslutning

- Dette var en verdig avslutning og en bekreftelse på at vi kan være stolt av våre soldater som reiser ut i verden og bygger demokrati og skaper fred, sa fylkesmann Svein Ludvigsen, til Nordlys etterpå.

For familien er dette et smertelig tap, så mine tanker går først og fremst til dem.

Les minneordene fra kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen.

Onsdag ble Christian Lian (31) begravd i hjembyen Kristiansand. Trond Andre Bolle (41) begraves i dag på Lena på Østre Toten, mens Simen Tokle (24) begraves i morgen i Ballangen kirke.

De fire norske soldatene var ute og gjennomførte forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar-provinsen da de ble rammet av en veibombe.

Artikkeltags