Fryktet det var isbjørn

Artikkelen er over 12 år gammel

- Større enn en rein, sier vitne Geir Mæhle. TIPS NORDLYS: 77 61 05 00 NÅ. Bilder: eller MMS/SMS: "Nordlys" til 2097.

DEL

Politiet i Øst-Finnmark fikk fredag morgen melding om at en person i Berlevåg har sett og tatt bilde av et dyr som kan være en isbjørn.

– Vi har helikopter i lufta og en politipatrulje ute for å lokalisere dyret, opplyser operasjonsleder Rolf Arne Kurthi overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Politiet vil ikke ta stilling til om bildet faktisk viser en isbjørn.

– Bildet viser så å si ingenting, så det vil bare føre til spekulasjoner, sier operasjonslederen.

Sea King koblet inn

Geir Mæhle tok bildet av det som kan ha vært en isbjørn like vest for Berlevåg sentrum.

- Jeg stod på kjøkkenet klokken 08 og så ut av vinduet mot havet. Da så jeg et hvitt dyr ett par hundre meter fra huset. Dyret var større enn en rein. Jeg skvatt skikkelig til, sier Mæhle til nordlys.no

Berlevågmannen fikk festet dyret på film, og har nå overlevert matrialet til politiet.

Siden da har han vært med politiet på befaring i området, og politiet har også spurt ham ut om vitneobservasjonen.

På grunnlag av et bildematrialet ble det iverksatt en aksjon, ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge med et Sea King-helikopter som gjorde søk i området.

- Helikopteret sirkler over Berlevåg og har blant annet mellomlandet for å fylle drivstoff, forteller Jan Einar Strøumsnes til nordlys.no

Dyret skal ha blitt sett i nærheten av den kommunale barnehagen i Berlevåg, og ungene holdes nå inne, opplyser Berlevåg kommune.

- Overrasket

Generalsekretær og tidligere isbjørnforsker, Rasmus Hansson i WWF-Norge, er overrasket over det som kan være en isbjørnobservasjon.

- Men det er slettes ikke umulig. Isbjørnen kan svømme mer enn 100 kilometer, så den kan jo ha drevet på et isflak og deretter begynt å svømme, sier Hansson til nordlys.no

Isbjørnen er det største landlevende rovdyr i verden, men de fra Svalbard er de minste av sin art. En voksen hannbjørn på øygruppa kan veie over 500 kilo og er ikke til å spøke med.

- Dersom dette dreier seg om en isbjørn, er den trolig utmattet. Så folk i Berlevåg får stelle godt med den, sier Hansson som har tatt hovedfag på polarrikets konge.

Ifølge NRK Troms og Finnmark ble siste isbjørn sett i Finnmark i 1953 da lokale fiskere så en ungbjørn på Lille Ekkerøy utenfor Vadsø. Ifølge denne websiden ble det også skutt en isbjørn i Vest-Finnmark i 1890.

Artikkeltags