– Vi har fått informasjoner som har gitt oss sterk mistanke om at Svanhild planla å ta med seg barna i kirkeasyl. Et slikt ytterligere tilfelle av omsorgssvikt kunne vi ikke ta ansvar for, sier Ulf E. Hansen til Nordlys.

Hansen er advokat for Kvænangen kommune.

– Dette er tøys. Svanhild har ikke hatt tanker om å gå i dekning, svarer hennes advokat, Anette Lilleengen.

Hun ser ikke bort fra at det blant alle dem som støtter Svanhild i kommunen kan ha vært snakket om noe slikt, men hun forsikrer at Svanhild ikke selv har hatt slike planer.

Som en ekkel film-scene

– Det var som en scene fra en ekkel science fiction-film, forteller Ann-Sissel Emaus.

– Plutselig sto to personer fra barnevernet inne i leiligheten og forlangte å få med seg barna. De fikk ikke en gang med seg klær eller noen av de lekene de har.

Ann-Sissel Emaus som leder kampanjen for å få omstødt vedtaket om å frata Svanhild Kristine Jensen omsorgen for sine to barn på tre og ett år, var den første som ble tilkalt da besteforeldrene hev seg på telefonen. Svanhild selv var på et privat besøk i Nordreisa.

Emaus kom frem i det øyeblikk barna ble satt inn i barnevernets bil, påsatt bilbelte og kjørt av sted.

– De skrek desperat og viftet med armene og ropte på mamma. Det var en fryktelig opplevelse, forteller hun.

To lensmannsbetjenter

To lensmannsfolk var også med på utrykningen, men de forholdt seg i ro i bilen. Deres instruks var at de bare skulle gripe inn dersom det oppsto bråk.

Advokat Ulf E. Hansen opplyser at barna i går kveld var på vei til sitt fosterhjem, et annet sted i Troms.

– Dette innebærer at barnevernet har brutt en avtale vi gjorde om å utsette overleveringen til etter et møte vi skulle ha mandag der fremgangsmåten skulle diskuteres og avtales, sier advokat Lilleengen.

– Det er helt utrolig at barnevernet kan reagere på denne måten på grunnlag av et løst rykte de har snappet opp, sier Lilleengen.

– Det har vært referert til at informasjonen blant annet skriver seg fra kommunelegen, men han er like fortvilt over det som har skjedd som alle vi andre.

Hålogaland lagmannsrett behandler for tiden en anmodning fra Lilleengen om å utsette ikraftsettelsen av tingrettens dom, og hun håper at deres kjennelse kan komme så snart som mulig.

– Uopprettelig skade

– Vi kommer til å gjøre hva vi kan for å få barna tilbake, men det lar seg ikke tilbakekalle at det allerede er gjort uopprettelig skade, sier hun.

Advokat Hansen bekrefter at han var informert på forhånd om at barna ville bli hentet.

– Vi kunne ikke ta risikoen for en ny grov omsorgsforsømmelse var på gang på toppen av alt som har skjedd, sier han.

– Å hente et barn mot de foresattes vilje er aldri noen hyggelig situasjon, og vi gjorde det vi kunne for at det skulle skje så skånsomt som mulig. I slike situasjoner ber vi om at de foresatte finner frem klær, gjerne også leker som barnene er kjent med og er glade i og som kan skape trygghet. Men alle disse anmodningene ble avvist.

– Avviser alt samarbeid

– Vi har også bedt om at Svanhild, når overflyttingen skulle skje, ble med oss til barnas nye hjem og gjerne ble der noen dager for at det hele skal kunne gå tillitsfullt og skånsomt, men beklageligvis har det ikke vært mulig å få til noe samarbeid, sier Hansen.

– Det er selvfølgelig familiens eget valg, men jeg håper nå at de to små barna kan få ro i tiden som kommer. Et TV-team på døra hos fosterforeldrene er det som er minst ønskelig nå, sier Hansen.