Frykter toppturtrend gir flere dødsskred

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politimester Sæverud ble idiotforklart etter dødsulykken på Senja. Nå frykter han for situasjoner hvor man ikke tør sende ut redningsfolk grunnet skredfare.

DEL

Sist vinter ble nok en bekreftelse på at Troms er det fylket i landet med flest snøskred og skredofre. Totalt omkom sju personer i fem snøskred.

LES OGSÅ: 22 omkommet i snøskred i Troms

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms politidistrikt sier politiet er forberedt når en ny vintersesong allerede er i gang. Han frykter at utfordringene ikke blir færre verken for politi eller frivillige redningsmannskaper.

– Jeg er redd for at vi vil komme i situasjoner der vi ikke tør sende folk ut på bergingsoppdrag rett og slett fordi skredfaren fortsatt vil være for stor, sa Sæverud da han i går kveld innledet på et folkemøte om snøskred i regi av Troms idrettskrets, Universitetet i Tromsø, Troms fylkeskommune og Fjellsportgruppa i Troms turlag.

Økt turisme

Politiet i Troms er drillet på snøskred, og registrerte sist vinter rundt 80 meldinger om skred i sitt distrikt. Sæverud ser flere utviklingstrekk han frykter vil bidra til at flere blir ofre for skred.

– Vi har sett ei utvikling de siste årene med en voldom entusiasme for toppturer, sier Sæverud.

Han tror trenden fortsetter, og at også turismen vil øke i vårt område. Samtidig mener han også snøscootertrafikken vil tilta. Resultatet blir flere folk med ulik grad av kompetanse i fjellet.

– Mange er i egne øyne ekstremt dyktige til å vurdere risiko, sier Sæverud, og forteller at han ble idiotforklart da han etter dødsulykken på Senja i påsken ba folk holde seg hjemme og spille ludo i stedet for å legge ut på fjelltur.

LES OGSÅ: Børge (36) forsøkte å finne kameratene før han selv ble begravd

– Bruk kunnskapen

Sæverud understreker at det trengs ulike tiltak for å nå ut med informasjon til alle de forskjellige gruppene som bruker fjellet.

– Det skjer mange ulike former for ulykker, derfor må vi spisse budskapet til alle de forskjellige gruppene.

Derfor oppfordret han også de mange erfarne turfolkene på seminaret til å dele av sin kunnskap ved for eksempel å bidra til bedre skredvarsling.

Arrangørene av seminaret er opptatt av å øke kunnskapen om snøskred, faresignaler og hvor og når det er trygt å ferdes.

– Skred er et altfor utbredt problem i Troms. Vi ønsker å formidle at folk må bruke hodet når de er ute på tur. Det er mange som har mye kunnskap – men man må også bruke den når man er på tur , sier Håvard Lium, som er skredinstruktør og styremedlem i Fjellsportgruppa.

– Det er fullt mulig å kose seg på tur, men man må gjøre det på en trygg og sikker måte, fastslår Vegard Olsen i Norsk Folkehjelp.

Artikkeltags