– Vi er helt imot ordningen som byrådet vil innføre i Tromsø-skolene. Helt umiddelbart tenke jeg at det er tull. Fordi det finnes allerede i dag muligheter til å gjøre den type valg, sier leder i Utdanningsforbundet, Anne Løkse Berthinussen, til NRK.

– Hvis man skal gjøre skolevalg må man velge ut fra kriterier. Det kan jeg ikke se er mulig i allerede fulle skoler i dag. Hvis man skal gjøre den type valg, må man gjøre det på bekostning av none, sier Løkse Berthinussen til kanalen.

Står fritt til å velge

Tromsø kommune mottok i fjor 60 søknader om skolebytte. Av disse ble 40 innvilget. Hvis det nå, som byrådet i kommunen vil, innføres fritt skolevalg betyr dette at foreldrene står fritt til å velge hvilken skole barna deres skal gå på. Frykten til Utdanningsforbundet er at dette vil føre til elevsortering - altså at man kan komme til å skape A- og B-skoler.

– Noen må bli igjen, når noen går. Og da er det om å gjøre at man har fokus på hva slags kriterier som skal brukes, sier lederen i Utdanningsforbundet til NRK.

LES MER: Her er valgløftene

Fornøyd med resultatet

Kanalen skriver videre at Bærum kommune har hatt denne ordningen i 15-20 år. Også i Oslo har man denne ordningen. Begge steder er man fornøyd med resultatet.

– De fleste barna i Oslo går på nærskolen sin, men så er det noen, som vil gå på en annen skole. Kanskje bor familien forskjellige steder, eller ungene skal gå på skole nærmere foreldres arbeidssted, sier skolebyråd i Oslo kommune, Torger Ødegård, til kanalen.

SI DIN MENING: Ønsker du fritt skolevalg velkommen? Si din mening i kommentarfeltet på nordlys.no!