Hvis det hadde vært valg til Sametinget nå, ville Fremskrittspartiet ha fått fem mandater i Sametinget.

På en fersk meningsmåling får de en oppslutning på 11,7 prosent. Målingen er gjort av Opinion for NRK Sámi Radio.

Fyller et vakuum

Ved valget i 2005 hadde Frp bare en oppslutning på 2,3 prosent. Før høstens valg stiller Frp i fem av sju valgkretser. Partileder Siv Jensen mener tallene viser at det har vært et vakuum i sametingsvalget, som Frp nå fyller.

– Folk har ønsket at Fremskrittspartiet skulle stille opp der med det vi står for i forhold til individets rettigheter. Fremgangen overrasker ikke meg. Alle henvendelser vi får fra mennesker med samisk bakgrunn, forteller jo det, sier partileder Jensen til NRK Sámi Radio.

Gradvis nedleggelse

De gode meningsmålingene kommer på tross av, eller kanskje på grunn av, Frps uttrykte målsetting om å legge ned Sametinget.

LES MER: Frp vil avvikle Sametinget

– Inntil vi klarer det, skal vi være en vaktbikkje og holde de andre i ørene. Det kommer til å ta litt tid før vi når fram med vårt mål, sier Jensen til NRK Sámi Radio.

Skremt av målingen

Hvis målingen holder fram til valget, vil Frp være det tredje største partiet på Sametinget.

Sametingspresident Egil Olli sier til NRK at han ikke ønsker Frp velkommen inn i Sametinget med det programmet de har.

– Fremgangen til Frp skremmer meg. Målingen er foretatt etter at Frp var i Karasjok, og dette kan ha gitt dem et hopp. Jeg håper at dette ikke blir valgresultatet. Vi ønsker ikke dem velkommen til Sametinget med det programmet dem har. De som skal inn på Sametinget, kan ikke jobbe imot det samiske folket, sier sametingspresident Egil Olli (Ap) til NRK.

En protest

Norske Samers Riksforbunds presidentkandidat Aili Keskitalo velger å tolke meningsmålingen som en slags protest.

– Dette viser at vi må bli flinkere å fortelle hvorfor Sametinget er viktig for det samiske folk. Vi er ikke flinke nok til å gjøre det når Frp får en så stor oppslutning, sier hun til NRK.

DISKUTER: Er Frps framgang et sunnhetstegn?