Frp: - Hamas har skylda

Artikkelen er over 10 år gammel

..men de fleste norske politikere kritiserer Israel.

DEL

Sentrale norske politikere er i stor grad enige om at Israels bakkeangrep i Gaza er et uforholdsmessig svar på rakettangrepene fra Hamas, og de ber Israel trekke seg ut. Unntaket er Frp, som legger skylda for utviklingen på Hamas.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier den israelske bakkeoperasjonen er en dramatisk opptrapping av konflikten. Han oppfordrer FNs sikkerhetsråd om å få til et vedtak som ber om umiddelbar stans i kamphandlingene.

– Jeg er enig med regjeringen i at bakkeangrepet er en uforholdsmessig reaksjon og at Israel må trekke seg ut, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Solberg understreker at Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Hamas, men at konflikten mellom de to partene ikke lar seg løse uten forhandlinger.

Hamas har skylda

– Hele det internasjonale samfunnet bør trykke på for å få partene til forhandlingsbordet. De som kan trykke på Hamas, bør gjøre det, og de som kan legge press på Israel, bør gjøre det samme, sier Solberg.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann, Olav Akselsen, mener at Hamas vil få flere tilhengere selv om Israel vinner bakkekrigen i Gaza.

– Hvis hensikten med operasjonen er å svekke Hamas, har Israel valgt feil framgangsmåte, sier Akselsen. Han oppfordrer til våpenhvile, men ser nokså mørkt på muligheten til å komme fram til en forhandlingsløsning.

Utenrikspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Morten Høglund, beklager at regjeringen har forlatt sin balanserte linje og lagt seg på en skarpere front mot Israel. Han sier Hamas må bære skylda for lidelsene til sivilbefolkningen i Gaza.

– Det som skjer, smerter alle. Men det er Hamas som har brutt våpenhvilen og skutt raketter mot Israel og plassert militære installasjoner blant sivilbefolkningen, sier Høglund til Aftenposten.

Opprørt Sponheim

Venstreleder Lars Sponheim er opprørt over det han kaller Israels ekstreme bruk av vold i Gaza. Det israelske angrepet er så overdimensjonert at Israel må ta et spesielt ansvar, mener han.

– Begge parter har ansvar for å gi seg, men Israel har et særlig ansvar i dette tilfellet, ser Sponheim til Aftenposten.

Også Arbeiderpartiets regjeringskolleger i Sv og Sp sier at Israel har hovedansvaret for situasjonen i Gaza.

– Vi fordømmer maktbruken fra begge sider og beklager at Hamas brøt våpenhvilen, men som den sterkeste makten har Israel et særlig ansvar, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Navarsete sier at Norge i tillegg til kontaktene med FN og NATO bør bruke sine egne kontakter med partene i konflikten til å legge press på dem for å få en løsning.

– Nøkkelen hos USA

SVs utenrikspolitiske talskvinne, Ågot Valle, påpeker at Norge var et av de få landene som i sin tid anerkjente samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah. Gjennom sine kontakter i Hamas og i Israel mener hun at Norge bør påvirke partene til våpenhvile, men at nøkkelen til løsning ligger hos USA.

– Norge bør derfor be USA om å presse Israel for å få dem til å stanse krigshandlingene, sier Valle til NTB.

Valle mener det har vært moderate krefter i Hamas som har beveget seg i retning av å anerkjenne Israel, men mangelen på anerkjennelse av Hamas i Vesten har gjort at de militante i Hamas har vunnet fram. Vesten må derfor ta på seg et særlig ansvar for situasjonen nå og har et ansvar for å løse konflikten, mener hun.

– I arbeidet for fred mellom Israel og palestinerne, er det et hovedproblem at Hamas ikke vil støtte fredsforhandlinger mellom de to partene, men har som mål å fjerne staten Israel. For Hamas er tilspissing av konflikten et middel til å styrke egen posisjon og svekke moderate krefter som vil ha en fredelig forhandlingsløsning. Også derfor er det nå viktig å få slutt på krigshandlingene og styrke grunnlaget for dem som ønsker fred, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten. (©NTB)

Artikkeltags