Øyvind Korsberg fra Tromsø ble lørdag nominert på førsteplass på en Frp-liste som er tungt mannsdominert. Skjevheten ble et tema på møtet.

– Jeg synes det er flaut dersom de fire første på lista skal være menn. Derfor trekker jeg meg fra lista, meddelte Nordreisas John Karlsen fra talerstolen på Frps nominasjonsmøte i Tromsø.

Han var av nominasjonskomiteen foreslått som den fjerde mannen på toppen av Troms Frps stortingsvalgliste. Blant de 12 som ble nominert lørdag, var det bare tre kvinner. Den første som nominasjonskomiteen hadde funnet plass til, Hanne C.S. Iversen fra Harstad, var foreslått på femteplass.

– Hvorfor synes du det er flaut, Karlsen? Partiet ditt er jo mot kvotering.

– Selv om det ikke er Frp-politikk, så sier jeg det likevel: Det er et dårlig signal til velgerne at vi satser så lite på kvinner. Vi har mange dyktige damer i partiet og det mener jeg er viktig å synliggjøre overfor velgerne.

LES OGSÅ: Her gratulerer han Korsberg med seieren

Få frem unge jenter

– Så du er ikke enig med ditt eget parti på dette punktet?

– I min hjemkommune prøver vi å få frem ikke minst unge jenter, og vi har for eksempel Johanne Olaussen på 21 år som er et stort politisk talent. Når vi nominerer setter vi opp en liste der det er annen hver av hvert kjønn.

– Hvorfor er det viktig å ha kvinner på lista?

– Kvinner kan ha et annet perspektiv enn oss menn på mange spørsmål, perspektiver vi trenger å få med. Frp kan ikke bare være et mannfolkparti, mener den tidligere ordføreren i Nordreisa.

Da Troms Frp søndag avholdt sitt fylkesårsmøte, ble John Karlsen valgt til politisk nestleder etter en kampavstemning. Motkandidaten var Tonni Nylund fra Lenvik, som bare oppnådde 24 stemmer, mot 37 delegatstemmer for John Karlsen.

– Kanskje jeg fikk en del ekstra stemmer fra damene. Jeg fikk i hvert fall mange hyggelige tilbakemeldinger etter det jeg sa på talerstolen på nominasjonsmøtet lørdag, forteller John Karlsen, som lørdag til slutt lot seg overtale til å ta den tolvte og siste plassen på stortingslista.

Amundsen trolig ute

På forhånd var det knyttet spenning til kampvoteringen om førsteplassen på lista. Kampen sto mellom Øyvind Korsberg og Per-Willy Amundsen.

Korsberg gikk seirende ut med 35 mot 27 stemmer.

Dermed ryker Amundsen trolig rett ut av Stortinget. Med ett mandat mindre i Troms ved dette valget, og dårlige meningsmålinger for partiet, vil Frp sannsynligvis miste den ene av de to stortingsplassene de nå har fra Troms.

– Jeg var forberedt på dette. Det var litt forventet, siden nominasjonkomiteen hadde Korsberg på topp, sier Amundsen til Nordlys.

Han smilte likevel og gratulerte Korsberg hjertelig med seieren da resultatet ble klart.

Øyvind Korsberg lover nå å kjempe en innbitt kamp for flere samferdselskroner til Troms.

– En av de viktigste sakene i den kommende perioden er samferdsel i Troms. Jens Stoltenberg har glemt Troms. Det har ikke Frp tenkt til å gjøre, sier Korsberg.

PS! Også Nordland Frp gjennomførte nominasjonsmøte i helga. På topp: Herrene Kenneth Svendsen, Jan Arild Ellingsen og Dagfinn Olsen, med Greta Solfall på fjerdeplass.