Gå til sidens hovedinnhold

Fredriks (16) mor drakk alkohol mens hun var gravid. Nå har han 150 sykedøgn i året

Artikkelen er over 7 år gammel

- Jeg velger å fokusere på framtida, sier optimisten.

- Det e’kje vits i å bry se me det som har skjedd. E velge å fokusere på framtida.

Fredrik Langbakk (16) svarer spørsmålet «Hvordan føles det å måtte betale for feilene din mor begikk allerede før du ble født?».

Og smiler mens han gjør det.

Det skriver Avisa Nordland.

- Typisk Fredrik, kommenterer kontaktlærer Tore Markussen og gjengjelder smilet.

Vi sitter på Hunstad ungdomsskole i Bodø, bare dager før skoleferien begynner, sammen med «team Fredrik»; kontaktlærerne Tore Markussen og Vivi Karlsen, assistentlærer Georg Waller, fostermor Inger-Synnøve Breivik Langbakk og hovedpersonen selv.

- Han kommer på skolen med et stort smil, hver eneste dag. Han er positiv og har masse humor og vi har blitt så ufattelig glad i ham, fortsetter Markussen til Avisa Nordland.

Tøff start på livet

Fredriks mor brukte alkohol mens hun var gravid og Fredrik ble født med FAS – føtalt alkoholsyndrom.

Den lille gutten fikk fosterfamilie da han var fem måneder gammel, men tilbrakte store deler av sine første leveår på sykehuset og kjempet for livet.

Han har fjernet en nyre, mangler det ytterste leddet på fingre og tær, blitt behandlet for infeksjoner og har store problemer med mage- og tarmsystemet. På grunn av dette har han vært prisgitt intravenøs ernæring i mange år.

- Vi visste han var skadet da vi tok ham til oss, men det ble mye tøffere enn vi hadde forestilt oss, innrømmer fostermor Langbakk og ser kjærlig bort på lysluggen ved siden av seg.

150 sykehusdøgn i året. 40 narkoser. Utallige reiser til og fra klinikker og utredninger og kontroller.

- Han brakk seg hver eneste dag, gjerne mange ganger daglig. Det var en stor påkjenning for han, men han var alltid tapper og blid. Selv da han var kjempedårlig klaget han aldri, forteller hun, men innrømmer at:

- Jeg er glad vi ikke visste. Da hadde vi nok ikke turt å ta på oss ansvaret. For selv om det har vært tøft, har det også vært givende og vi er så glade i Fredrik at vi hadde gitt livet for ham.

Vranglås

Familien Langbakk er fra Værøy. Det er også her Fredrik har slitt ut sine barndoms sko.

Han hadde mange venner, en skole som fulgte ham opp, et lokalsamfunn som aksepterte han og inkluderte han for den han er. Da familien annonserte at de skulle flytte til Bodø, gikk Fredrik i vranglås:

- Jeg viste til Barnekonvensjonen og mente jeg ikke var blitt hørt, ler han.

Også fosterfamilien hadde sine tvil om flyttingen og beskriver omstillingen som nervepirrende.

- Tanken på at Fredrik skulle begynne på en skole med 500 elever var skummel og vi var veldig spente på om det kom til å gå bra, forteller forstemor.

Det skulle vise seg at ingen av dem trengte å bekymre seg.

Store mørketall

FASD (Fetal Alcohol Specrum Disorders) er en samlebetegnelse på alkoholrelaterte fosterskader, den alvorligste tilstanden er FAS.

Hvert år blir mellom 300 og 600 barn født med slike skader. Men mørketallene er store og fagfolk anslår at det, statistisk sett, er ett alkoholskadd barn per tredje skoleklasse i grunnskolen.

I mange tilfeller blir imidlertid ikke diagnosen satt før barnet kommer i kontakt med spesialisthelsetjenesten, henvist for atferds- og/eller lærevansker.

- Mange barn som har vært eksponert for alkohol i mors mage seiler nok under feil flagg, tror Jon Tomas Finnsson, fungerende seksjonsleder og psykologspesialist på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) i Bodø.

Mange av symptomene man ser hos FASD-barn, er nemlig svært like andre ikke-nevrologiske lidelser, for eksempel ADHD.

- Derfor er vi svært avhengige av god informasjon før vi setter i gang utredning, sier Finnsson.

Ved tvil eller mistanke, kan en nevropsykologisk funksjonskartlegging gi svar.

- FASD-barn har ofte mer vansker en de med «bare» ADHD, for eksempel når det gjelder hukommelse og funksjonsnivå, forklarer han.

Når det gjelder behandling, finnes det like mange svar som det finnes barn med FASD.

- Man må kartlegge hvert enkelt barn, se deres individuelle behov, deres styrker og svakheter og formidle nødvendig informasjon til foresatte og skole, sier han.

Valgte åpenhet

Det er første skoledag for 9B på Hunstad ungdomsskole. Inger-Synnøve Langbakk står foran 29 elever og forteller historien om Fredrik fra a til å. Dette blir også Fredriks første møte med sin nye klasse.

- Det føltes litt rart, men det er jo meg, forteller Fredrik.

- Full åpenhet har vært viktig for oss fra dag én. Og vi opplever å bli møtt med respekt og forståelse, forteller Inger-Synnøve.

Finnsson ved BUP sier de på det sterkeste anbefaler familier å være åpne om slike ting:

- Unger er smarte nok til å skjønne når noe ikke er som det skal. Hemmelighold gir grobunn for «fantasisvar» som igjen kan føre til mobbing, sier han og fortsetter:

- Spiller man med åpne kort, appellerer man i stedet til det ivaretakende og beskyttende i et klassemiljø. I tillegg mobiliseres «ressurselevene», de mobberne ofte søker anerkjennelse hos, slik at personen som sliter blir immun mot mobbing.

En klasse for seg

Klassen hadde aldri hadde hørt om FASD før Fredriks mor kom på besøk.

- Vi var nysgjerrig på hvem han var og hvordan han ville bli mottatt på skolen, forteller klassevenninne Solveig Hunstad, men var aldri i tvil om at han kom til å trives i klassen.

- Vi har et så godt klassemiljø og er en såpass sammensveiset gjeng at det var ikke noe problem, fortsetter hun.

Fostermor Langbakk synes Nils Arne Eggens filosofi illustrerer klassen godt:

- Det viktigste oppgaven et lag har, er å gjøre hverandre gode. Vise omsorg for hverandre og få lov til å være seg selv. Og det opplever jeg at denne klassen gjør.

Kontaktlærer Tore Markussen kaller avgangsklassen «one of a kind».

- Om mulig, har Fredrik som nyeste tilskudd gjort at klassen har vokst enda mer som både lagspillere og medmennesker.

Uvitenhet og avhengighet

På barneavdelingen i Nordlandssykehuset klarer de ikke nødvendigvis «avsløre» alkoholskader ved fødsel.

- Noen drikker i skjul, så vi har ingen grunn til å mistenke noe eller være ekstra obs, forklarer overlege Bente Ødegård.

Hun er en av dem som har fulgt opp Fredrik gjennom de turbulente barneårene.

- Og det at et barn blir født med utseendemessige avvik, kan også ha mange forklaringer, fortsetter hun.

- Ved tvil iverksetter vi underskelser i samråd med andre instanser.

Ødegård forteller at man ikke vet nøyaktig hvor grensen går eller hvor mye fosteret tåler av alkohol i mors mage.

- Det kan variere person til person og fra foster til foster. Det den ene tåler, kan være skjebnesvangert for den neste.

Mamma døde

Nettopp derfor har myndighetene anbefalt alle å holde seg helt unna alkohol i svangerskapet.

- Vi ser en markert holdningsendring når det gjelder alkoholbruk blant gravide i forhold til før.

Fredriks mamma er død, men verken Fredrik eller fosterfamilien peker finger eller føler bitterhet overfor henne.

- Hun var en veldig flott person, som dessverre ikke klarte å unngå alkohol da hun var gravid, forteller Langbakk.

De synes imidlertid det er viktig at det fokuseres på konsekvenser av alkoholeksponering i svangerskapet, enten det skyldes uvitenhet eller avhengighet:

- Fredrik vet at mamma aldri hadde drukket om hun hadde vist at han kunne bli så skadet. Han har god kontakt med sin biologiske familie som også synes det er viktig å få hans historie fram i offentligheten, sier Langbakk.

Prisgitt nettverk

Internasjonal forskning viser at tidlig diagnose og trygge og stabile omsorgsforhold er de viktigste forutsetningene for at et barn med alkoholskader skal få utvikle sitt potensial og unngå tilleggsproblemer.

Sidsel Bruarøy er nevropsykolog på Barneklinikken ved Haukeland univeritetssykehus. Hun mener at å føle mestring på skolen er alfa og omega for «rusbarna»:

- Og for å få til dette, må det skreddersys tiltak for enkeltindividet, ikke diagnosegruppen, understreker hun.

I tillegg til alle de fysiske plagene har Fredrik store vansker med å ta til seg læring. Han har i også konsentrasjons- og oppmerksomhetsproblemer og lavt arbeidsminne.

Assistent Georg Waller er en av dem som jobber tettest på Fredrik:

- Utfordringen har vært å finne en god balanse mellom utfordring og mestring og vite hva som har satt seg av ny lærdom. Han kan gi inntrykk av å ha forstått noe, mens han i oppgaveløsning viser det motsatte, forteller han.

Nevropsykolog Bruarøy kaller det «cocktailparty-syndromet»:

- FASD-barna er flinke til å snakke mye, men si lite. Derfor blir de ofte overvurdert, beskriver hun.

Vemodig farvel

Noen barn som må leve med FASD føler bitterhet for å måtte svi for sine foreldres feil, med rette. Men ikke Fredrik. Han velger å akseptere sin skjebne og møte alle utfordringene med smil og pågangsmot.

Til høsten venter linja for teknikk og industriell produksjon på Bodin videregående skole. I skrivende stund er det bare få dager igjen før 10B på Hunstad ungdomsskole skal si farvel til hverandre og grunnskolen.

Lærer Markussen innrømmer at det blir vemodig å si farvel.

- Jeg er kjempestolt av klasse 10B og imponert over Fredrik for alt han har fått til. Det har vært en ære å ham her, sier han.

Fostermamma Inger-Synnøve Langbakk vil framsnakke skolen for oppfølgingen de har fått.

- Foruten første skoledag, har Fredrik gledet seg til å gå på skolen hver eneste dag. Vi gruet oss til omstillingen, men allerede etter første møte med rektor, senket jeg skuldrene. Både fagpersoner, studenter og medelever har vært dedikerte, interesserte og har utvist høy faglig kompetanse, beskriver hun.

Fredrik selv, bare smiler.

- Det er viktig med positive folk rundt seg og å aldri gi opp, konkluderer han, før han løper av gårde for å spille fotball med kompisene.

FAKTA:

Hvordan kan alkohol skade fosteret?

**Når en gravid kvinne drikker alkohol, suges alkoholen raskt opp i blodet, og føres videre til fosteret gjennom morkaken.

**Hvis fosteret utsettes for alkohol kan alle celler og organer hos barnet blir påvirket. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet.

**Det er ikke mulig å angi noen sikker nedre grense for inntak av alkohol. Selv små mengder kan påvirke barnet.

**Det er viktig at den gravide kvinnen ikke drikker noe alkohol i løpet av svangerskapet.

Kilde: Kompetansesenter rus - region sør, Borgestadklinikken