Frankrikes statsminister François Fillon kommer til Hammerfest mandag 14. juni. Der skal han etter planen besøke blant annet Melkøya.

Besøket er en del av det franske statsbesøket til Norge.

Det bekrefter statssekretær Erik Lahnstein overfor Nordlys. Med i den franske delegasjonen er også Pierre Lellouche, Frankrikes statssekretær for europasaker.

– Dette føyer seg inn i et mønster hvor Frankrike ønsker å utvikle kompetansen om nordområdene, sier Lahnstein til Nordlys.

Vil se på investeringene

Torsdag deltok han i et seminar i Paris arrangert av Institut français des relations internationales (Ifri) - Frankrikes svar på NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt).

Der holdt han et innlegg sammen med nettopp Lellouche. I løpet av Paris-turen fikk Lahnstein bekreftet interessen fra Frankrike om en tur til Hammerfest og Melkøya.

– De er jo store medinvestorer og har vært leverandører av teknologi der oppe. De ønsker å se hvordan dette fungerer i praksis og ønsker å markere et engasjement, forteller Lahnstein.

Bred agenda

Ifølge Lahnstein er det ikke bare olje og gass som opptar franskmennene.

– Det jeg har opplevd veldig tydelig i de samtalene vi har hatt, og det bilaterale møtet i dag (torsdag), er at franskmennene har en agenda som går langt utenpå olje og gass. De ønsker å bidra forskningsmessig og kunnskapsmessig for utvikling av nordområdene, både når det gjelder sikkerhet, klima og miljø.

– Vi opplever en stor interesse fra Frankrike i nordområdene, konstaterer Erik Lahnstein.

– Fantastisk

Kristine Jørstad Bock er mandag tilbake som varaordfører etter mammapermisjon. Hun kunne ikke ha fått en bedre velkomstpresang.

– Dette er fantastisk. Det signaliserer at det som skjer i Hammerfest og i nord setter spor. Besøket vil bidra til at Hammerfest-samfunnet får vise hvor stort og viktig Melkøya er. Ikke bare for Nord-Norge, men for resten av Europa og verden, sier Jørstad Bock til Nordlys.

Nye muligheter

Etter at Russland og Norge ble enige om hovedtrekkene i delelinjespørsmålet, tror Jørstad Bock at det åpnes nye muligheter i nord. Det er besøket et tegn på.

– Nå er det en stund siden vi har hatt statsbesøk i Hammerfest. Tidligere har det vært russisk dominans. Det er lenge siden Melkøya har hatt denne typen oppmerksomhet Jeg håper at det vil bidra positivt, avslutter Jørstad Bock.

Frankrike ikke alene

Lahnstein forteller at Frankrikes interesse ikke er unik i global sammenheng.

– Det vi opplever er at stadig flere land får øynene opp for de mulighetene som er i nord. Kina, Sør-Korea, Japan, Italia er av land som viser stor interesse for nordområdene. Og det som er spesielt viktig er at de arktiske statene er tydeligere enn noen gang tidligere på at de ønsker å utvikle kjernen i det arktiske arbeidet ytterligere, sier Lahnstein og nevner helse-, miljø- og sikkerhetssamarbeid spesielt.