TROMSØ: Forrige gang Svanhild Kristine Jensen testa intelligensen fikk hun 53 poeng, og diagnosen «mild psykisk utviklingshemming». Nå har hun tatt WAIS - testen (Wechsler Adult Intelligence Scale igjen) igjen, og fått oppsiktsvekkende 95 poeng. Normal IQ er 85-115 poeng. Jensens IQ ligger med andre ord midt i normalsjiktet.

– Men at jeg er normal, har jeg alltid vist, sier tobarnsmora og ler.

Mistet barna

Det var vinteren 2002 at Svanhild ble testa første gang. Testen spilte en meget viktig rolle da fylkesnemnda 10 september i fjor vedtok å ta barna fra henne. 10.mars i år vedtok Nord-Troms tingrett å opprettholde vedtaket.

2. april i år kom barnevernet sammen med politiet og hentet døtrene på ett og tre år.

I dag bor de i fosterhjem i Midt-Troms.

Anket

Jensen hevder at barna hennes savner henne sterkt.

– Jeg besøker dem en gang i måneden og snakker med dem hver uke. Spesielt eldstejenta lurer på når hun kan komme hjem, sier hun, og fortsetter bestemt:

– Jeg skal ha barna mine tilbake.

Sammen med advokaten sin Annette Lilleengen har hun nå sendt en begjæring til lagmannsretten hvor hun ber om å få barna hjem igjen inntil ankesaken er behandlet. Den starter i september i år. Jensen og Lilleengen mener at det har skjedd så mye nytt i saken, at tobarnsmora nå må få barna tilbake. Jensen har blant annet fått seg jobb som omsorgsarbeider på Gargo sykehjem. I tillegg har en ny psykolog vurdert Jensens evner som mor, og gir henne gode skussmål.

Advokat Annette Lilleengen ønsker ikke å oppgi hvem deres sakkyndige i saken er. Blant annet fordi hun i går ikke fikk kontakt med ham, for å få bekreftet at det var greit.

– I tillegg ønsker jeg ikke å gå i detaljer om denne saken og starte en forhåndsprosedering i avisene. Det jeg kan si er at denne sakkyndige har konkludert med at Svanhild Kristine Jensen er godt utrustet til å ta seg av barna sine, og gi dem den omsorgen de trenger.

– Men hvordan er det mulig at hun denne gangen skårer så høyt?

– Fordi hun nå ble testet under normale omstendigheter. I fjor var hun høygravid og stresset, og ante ikke hva hun gikk til. Nå var hun mer forberedt, og visste hvor viktig testen var for henne.

Les mer om Svanhild-saken i Nordlys papirutgave