Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret kjøpte 15 000 ubrukelige og iskalde soveposer

Artikkelen er over 7 år gammel

Forsvaret har nå lagt ned forbud mot å bruke de 15.000 helt nye soveposene de har kjøpt inn. Det blir is og kondens på innsiden av yttertrekket.

Det bekrefter sjef for Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) Troms og Finnmark, Ulf Boger, til Fremover.

Kondensproblem

De helt nye soveposene ble levert til Forsvaret i 2013. Da Forsvaret tok soveposene i bruk i fjor høst ble problemet oppdaget. Det som skjer er at det blir kondens og is på innsiden av yttertrekket på soveposene, og soveposene kan derfor ikke brukes utendørs på vinteren.

– Vi har noen teorier om hvorfor dette kondensproblemet oppstår, og har reklamert på posene til produsenten, sier Boger.

Har en teori

Forsvaret vet ennå ikke hvorfor kondensproblemet oppstår, men en teori er at yttertrekket ikke slipper kondens ut og rett og slett er for tett. Det er nå lagt ned forbud mot å bruke de nye soveposene i vinter. De nye soveposene er ifølge opplysninger Boger har, spesiallaget for det norske forsvaret.

Bruker de gamle posene

I disse dager skal Forsvaret ha vinterøvelse. Den siste tiden har det vært mellom -25 og -35 kuldegrader i Indre Troms. Boger forteller til Fremover at de nå tar i bruk de gamle soveposene igjen.

– Heldigvis hadde vi nok av de gamle soveposene på lager. De siste soldatene får utdelt soveposer denne uken. Disse soveposene er gode nok til vinterøvelsen, sier Boger.

Han har ikke fått noen reaksjoner fra soldatene på at de ikke kan bruke de nye soveposene.

Testet av vinterskolen

De nye soveposene Forsvaret kjøpte inn flere tusen av i fjor, ble testet av Forsvarets vinterskole på Elverum. Det bekrefter Jo Gunnar Ellevold på Forsvarets vinterskole.

– Det er riktig at vi hadde soveposene til utprøving. Vi fikk først en vi ikke var fornøyd med. Leverandøren endret yttertrekket som pustet for dårlig, og den posen var vi godt fornøyd med, forteller han.

– Men vi prøver kun ut utstyr og gir anbefalinger. Det er FLO som har ansvar for forsyninger og logistikk, påpeker han.

Hans teori er at det har skjedd en feil i leveransen til Forsvaret.

Reklamasjonssak

Avdelingssjef i FLO Arne Reke jobber med personlig bekledning og utrustning. Han forteller at de har reklamert på produktet, og lagt ned forbud mot å bruke soveposen i vinteren. Soveposen skulle være ny standard sovepose for alle i Forsvaret.

– Produsenten har innrømmet feil, og vi er i dialog om hva som skal skje videre. I mellomtiden mellomlagrer vi soveposene.

– Er alle soveposene feilprodusert?

– Det vet vi ikke, men største delen av partiet regner vi med er feilprodusert. Vi tar ingen risiko, og vil at soveposene som brukes skal være sikker, sier Reke.

Han forteller at Forsvaret har kjøpt inn cirka 15.000 soveposer til cirka 900 kroner per stykk. De er produsert av Carinthia i Østerrike for Forsvaret.

– Soveposene er trelags som er sydd sammen, og må tilbake til fabrikken for å repareres, forteller Reke.

Glad de slipper

Frode Øie og Johannes Finnseth i Sambandsbataljonen i Heggelia leir har ikke prøvd den nye posen. De er glad de slipper å ta den i bruk nå som de skal ligge ute i telt de neste tre nettene.

De foretrekker de gamle soveposene som tross alt holder på varmen og ikke gjør dem klam samtidig.

Kommentarer til denne saken