Anne-Grete Strøm-Erichsens (Ap) første reise som helseminister går til Tromsø.

Der håper hun å få med seg innspill til samhandlingsreformen.

Den nye, store helsereformen fikk særs dårlig mottakelse av et samlet formannskap i Tromsø kommune da den ble behandlet mandag denne uken.

– Hvorfor skal Tromsø kommune implementere en reform som ingen politiske organer har vedtatt? Som i tillegg ligger an til å bli nok et svarteperspill hvis vi ikke heiser opprørsfanen mot dette, uttalte Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Forståelse for kommunepolitikerne

– Jeg har en viss forståelse for dette, vedgår helseministeren.

– Hvordan da?

– De endelige rammene for reformen er ikke lagt ennå. Derfor har jeg en viss forståelse for kommunepolitikerne. Samtidig er det bevilget 230 millioner kroner til å starte arbeidet med reformen ute i kommunene. Tromsø har fått sin del av disse millionene og må forberede seg på denne reformen, som blir utrolig viktig for innbyggerne, sier Strøm-Erichsen.

Under sitt besøk i Tromsø skal hun blant annet møte ordfører og Arild Hausberg.

– Da vil nok samhandlingsreformen bli et tema, og jeg håper på innspill fra Tromsø som jeg kan ta med meg før saken skal behandles i Stortinget, sier Strøm-Erichsen.

Fornøyd med Ingebrigtsen

Helseministeren og Hausberg er ikke bare partikolleger. Begge er også bergensere.

– Jeg hører at Hausberg sleper litt på dialekten. Kanskje justerer han på dette når vi møtes, sier helseministeren og ler.

I sitt departement har hun fått tromsøværingen Roger Ingebrigtsen som statssekretær.

– Roger er veldig flink og kjapp til å sette seg inn i saker. Dessuten har han mediebakgrunn, noe som kommer godt med. Vi har et team som utfyller hverandre godt, sier Strøm-Erichsen.

Hun har et tettpakket program når hun kommer til Tromsø mandag, og skal blant annet besøke Universitetssykehuset Nord-Norge, Kroken sykehjem og fylkeslegen i Troms. Sistnevnte skal orientere om status for vaksinasjonsprogrammet i fylket.

Ikke influensaredd

Selv om det blir mange håndtrykk under besøket, er hun ikke bekymret for influensasmitte.

– Det tar jeg helt rolig. Jeg kan ikke tenke sånn. Da blir man yrkeshemmet. Men jeg har en spritflaske i håndveska som brukes flittig til å rense hendene, sier ministeren.

Mandag kveld går ferden videre til Hammerfest. Der venter et tettpakket program tirsdag.

– Jeg gleder meg til oppholdet i Nord-Norge. Det er bestandig interessant å se Norgeskartet fra Nord-Norge, sier Strøm-Erichsen.

Programmet

Her er helseministerens program i Nord-Norge:

Mandag 9. oktober:

  • 10.30: Besøk ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Møte med ledelse i Helse Nord RHF og UNN HF.
  • 12.45: Møte med Senjalegene – for orientering om samhandling mellom kommuner i praksis.
  • 13.35: Orientering om Helse Nords diabetesprosjekt.
  • 14.00: Besøk ved Kroken sykehjem i Tromsø. Orientering om ALLO-prosjektet, koordinerende team i Tromsø kommune, Undervisningssykehjemmet i Tromsø og Demensfyrtårnet.

Tirsdag 10. oktober

  • 08.30: Møte med kommunehelsetjenesten i Hammerfest.
  • 11.40: Besøk ved Helse Finnmark HF. Orientering om sykestueprosjektet, orientering om aktivitetsskolen for barn med fedme og deres familier, besøk ved føde- og barselavdelingen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil få en orientering om pandemihåndteringen i begge fylkene.