Forsker: - Spesielt å finne flått der

Artikkelen er over 5 år gammel

Da de kom hjem fra joggetur, hadde denne bitt seg fast i hunden til Pål-Severin.

DEL

Pål-Severin Båtnes hadde med gordonsetteren på treningstur til fjells i Reisadalen i helga. Da de kom ned fant han en flått som hadde bitt seg godt fast ved øyet på hunden.

Båtnes er sikker på at hunden har fått flåttbittet i Reisadalen.

- Vi har ikke vært sørpå. Den satt over øyet og var lett å oppdage. Den hadde heller ikke sugd i seg mye blod, så alt tyder på at den stammer fra Reisadalen.

Funnet før

Båtnes skjønte straks hva det var, og fikk fjernet det blodtørstige insektet.

- Jeg gikk over hele hunden, men fant ikke flere.

Etter å ha informert om flåtten på Facebook har han fått vite at det også tidligere har vært gjort funn av flått i Reisadalen. Dette funnet er også registrert i Aftenpostens flåttkart, og det eneste i Nord-Troms så langt.

Insektforsker Arne C. Nilssen mener funnet er spesielt. Ikke bare fordi området der den trolig var, ved Kirkefjellet øverst i dalen, i liten grad besøkes av turister som kan ha tatt den med.

- Flåtten er kystnær, så det er spesielt å finne den så langt inn i landet.

Sprer seg nordover

Nilssen sier nordgrensen for flått tidligere ble antatt å være sør i Nordland.

- Men de siste 15-20 årene har det stadig kommet inn observasjoner. Helt opp til Finnmark. De er ofte på husdyr som hund og katt.

Nilssen sier antallet observasjoner tilsier at flåtten trolig er etablert og overvintrer enkelte steder i Troms, men sjelden.

- Den tetteste forekomsten er nok i Midt-Troms. Det er også flere observasjoner fra Tromsø-området. Men den er ikke vanlig. Jeg har selv forsøkt å fange flått ved å gå gjennom terrenget med flanellaken, uten hell.

- Ikke flått i Nord-Troms

Overlege Dag Hvidtsten ved UNN er tilknyttet prosjektet Flått i Nord, som kartlegger forekomsten i de tre nordnorske fylkene. Han har liten tro på at flåtten har slått seg ned i Reisadalen.

- Det er ikke noen forekomst av flått i Nord-Troms. Det er jeg rimelig sikker på. Men enkelteksemplarer kan komme på andre måter. En del vil nok falle av trekkfugler. De kan også følge med langttrekkende hjortedyr.

Men det utgjør liten fare for at flåtten skal slå seg ned.

- Det blir en ensom tilværelse når du faller av en fugl. Den må jo finne en hunn-flått for å formere seg.

Hvidtsten sier flåtten ikke bare er forsvinnende sjelden i Troms og Finnmark. Den er også mindre farlig.

- En tredjedel av flåtten vi samler inn fra Brønnøysund har borreliose-bakterier. Lenger nord har bare en av 20 flått borreliose-smitte. Det kommer nok av at den er mye mer spredt, og borreliose-smitte er en prosess mellom stadier i flåttens liv hvor den må innom flere dyr, sier Hvidtsten, og legger til at det generelt ikke er noen grunn til å frykte flåtten.

- Så lenge du får den fjernet er det veldig liten sjanse for å bli smittet.

Artikkeltags