Nå ser han og kollega Ørjan Olsvik grunn til å advare mot det de mener er en ny, farlig trend innenfor netthets.
Etter å ha figurert i artikler på fagnettsteder som Forskning.no, har Sveinung Sørbye funnet manipulerte bilder av seg selv i naziuniform på nettsamfunnet Facebook.
I tillegg er han og Olsvik utsatt for grove, seksuelt ladede og nedsettende karakteristikker.
Bestefar i fangeleir
Årsaken er at forskerne har tatt til ordet for å utvide vaksinasjonsprogrammet mot humant papillomavirus (HPV) til å omfatte også unge gutter.
I dag tilbys vaksinen kun til 12-årige jenter for å forebygge livmorhalskreft, men forskning viser at den også kan motvirke ulike type kreft hos menn.
Slikt vekker reaksjoner blant de mest hissige vaksinemotstanderne på internett.
- Det dreier seg om personer som ikke takler faglige argumenter, men heller legger seg på et helt annet nivå. De skjeller deg ut og kaller deg ting som ikke er sant, forteller Sørbye, som er overlege på avdeling for klinisk patologi ved UNN.
Bildet av ham i naziuniform er publisert på Facebook av den profilerte vaksinemotstanderen Rolf Erik Hanssen.
Spesielt ubehagelig er det for Sørbye siden hans egen bestefar satt i tysk fangenskap under andre verdenskrig.
- Bildet er tydeligvis er forsøk på å assosiere meg med tyske legers opptreden i konsentrasjonsleirene under krigen, hvor de eksperimenterte på fanger, sier forskeren.
- Søppelkommunikasjon
Ørjan Olsvik, som er professor i klinisk mikrobiologi og rådgiver på avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Universitetet i Tromsø, reagerer sterkt på debattonen fra vaksinemotstandere.
- De har valgt en kommunikasjonsform som verken er saklig eller faglig, men som dreier seg om æreskjelling, billedmanipulering av forskere med nazilue og masse kjønnsbetegnelser, beskriver Olsvik og understreker:
- Dette er ikke faglig imøtegåelse, men søppelkommunikasjon. De går etter mannen, ikke ballen.
Frykter for formidling
Han frykter at netthetsen, som i hovedsak foregår på Facebook og blogger, kan ramme det som er blant forskernes viktigste oppgaver, nemlig formidling.
- Det er grenser for hva man skal akseptere, spesielt dersom man gjør dette som arbeid. Vi er pliktige som universitetsansatte til å drive folkeopplysning, sier Olsvik.
I verste fall kan dette være et demokratisk problem, mener han.
- Dersom noen skal dirigere meninger ved hjelp av å skjelle ut andre, er det en fare for uttrykksrettigheten. Ytringsfriheten kan forsvinne, i den forstand at folk ikke tør å uttrykke seg, sier han.
I en annen sak i dagens Nordlys som tar for seg dette temaet, sier jusprofessor Ánde Somby følgende:
- Det er viktig at vi også sier noe, sånn at det ikke bare er pøblene som snakker.
Rolf Erik Hanssen hevder han bare svarer med «samme mynt» når han hetser forskere på nett.
Selv om han vedgår at han kan være krass i tonen og ha et ufint språk, hevder han å ha god grunn til det.
- En person som kaller seg forsker og betegner skeptikere som konspirasjonstullinger fra et alternativt miljø, må regne med å få svar tilbake, sier Hanssen når Nordlys konfronterer han med betegnelsene han har brukt om forskere ved UNN.
Det manipulerte bildet av overlege Sveinung Sørbye i naziuniform, beskriver Hanssen som en «illustrasjon for hvordan Sørbye argumenterer».
- Jeg mener hans miljø bruker en metode for å argumentere for at vaksine er et spørsmål om liv og død. Derfor har jeg sammenlignet han med tysk propaganda, sier Hanssen.
Retten satte ned foten
- Hvorfor ta i bruk slike virkemidler, og ikke diskutere faglig?
- Vi diskuterer faglig, men da får vi slengt kallenavn som tåkefyrster, konspirasjonsteoretikere og kvakksalvere, hevder Hanssen.
- Hadde det ikke vært bedre om du la deg på et mer sivilisert nivå i debatten?
- Jo, men du må se litt større på det. Når du som person får en stor gruppe etter deg, som er bestemte på å ta deg, må man ta til motmæle. I mitt tilfelle er det et språk jeg vanligvis tar avstand fra.
27. mai avsa Sør-Trøndelag tingrett en kjennelse mot Rolf Erik Hanssen, hvor han ble pålagt å slette et blogginnlegg hvor en forsker fra Bergen omtales i svært nedsettende ordelag.
Hanssen har så langt nektet å slette innlegget, og har ingen planer om å gjøre det. Han har nå anket kjennelsen, forteller han til Nordlys.
Hevder seg skremt bort
Han betegner det som «hyklersk» at forskere mener han forsøpler debatten så mye at det kan true ytringsfriheten (se egen sak).
- Jeg bruker bare de samme virkemidlene tilbake. Det er mange som ikke deltar i debatten blant skeptikerne fordi de er blitt skremt bort av samme miljø som disse UNN-forskerne tilhører, hevder Hanssen.
- Men er ikke grove, nedsettende karakteristikker en form for hets?
- Jeg kaller det ikke hets eller mobbing, og dessuten har de drevet på samme måte. Om de føler seg som offer, er det noe av største hykleriet jeg har hørt om.