Ekspedisjonen gjøres i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubileet og markerer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde verdens sydligste punkt.

I tillegg til polarforsker Winther og polarhistoriker Jølle skal tidligere olympisk mester i langrenn, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim delta.

Gjengen skulle spenne skiene på beina på Antarktis i dag, onsdag 19. oktober, akkurat som Amundesen gjorde for 100 år siden.

Men dårlig vær av utsatt reisen, og guttene befinner seg foreløpig enda i Chile.

- Flygningen er utsatt i minst tre dager i påvente av bedre landingsforhold, sier en skuffet Winther på telefonen til tv2.no

Planen var å bruke like lang tid som Amundsen til polpunktet, nemlig 57 dager og de skulle være framme 14. desember. Der venter statsminister Jens Stoltenberg og en markering av jubileet.

Nå er eventyrerne allerede litt på etterskudd.

Viktig jubileum

Om ekspedijonen forteller historiker Harald Dag Jølle:

- Dette er et prosjekt som markerer et viktig jubileum, og en stor hendelse i norsk polarhistorie, sier historiker Jølle til Nordlys.

- Vi er fire deltakere med mye relevant kunnskap, så dette blir veldig spennende, fortsetter han.

Formålet med turen er å få ny forståelse for Amundsens eksjedisjon, formidle litt av 100 år med norsk polarhistorie og sette et nytt søkelys på dagens miljø- og klimautfordringer.

De fire eventyrerne håper også at de gjennom denne jubileumsekspedisjonen kan opplyse dagens unge om landets rolle i oppdagelsen og utforskingen av polarområdene.

Daglig bloggoppdatering

I løpet av ekspedisjonen skal gjengen lage TV og skrive bok og daglige bloggoppdateringer. Følg bloggen her:

- Det blir en annerledes formidling av turen. I bloggen vil vi daglig publisere fra Amundsens dagbok på den aktuelle datoen, i tillegg kommer vi med faktaopplysninger og våre egne refleksjoner, både om hva vi opplever der og da, men også om menneskenes hundre år på Antarktis, forteller Jølle.