Forhindret hestemassakre

Flere hester fra omstridte Bunes gård ble hentet og fraktet bort.

Flere hester fra omstridte Bunes gård ble hentet og fraktet bort. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Og Nordlys sin fotograf ble kjeppjaget fra stedet.

DEL

Fire hestevogner stod mandag parkert ved Bunes gård i Håkøybotn utenfor Tromsø.

Gården har i lang tid vært i søkelyset fordi flere mener at eierne ikke har hatt god nok kontroll på dyrene. Resultatet har vært hyppige bekymringsmeldinger angående dyrenes ve og vel, og Mattilsynet har flere ganger rettet krav om at forholdene dyrene lever under må bedres. I vinter kom også hesteholdet ved Bunes gård opp på Stortinget der også Mattilsynet måtte tåle kritikk for å ikke fulgt opp hesteholdet godt nok.

Mattilsynet svarte med å gi Bunes gård dagsbøter inntil forholdene var tilfredsstillende.

LES OGSÅ: Truer med massakre av hestene

Truet med massakre

Eierne av den omstridte stallen truet forrige uke med å skyte alle hestene fremfor å overgi dem til myndighetene, og Nordlys mottok derfor flere tips fra bekymrede lesere som fryktet at en dyremassakre var på gang, da de så hestevognene ved gården mandag.

Nordlys sendte avgårde en fotograf, men vedkommende ble kjeppjaget fra gården uten at hesteeirne på noe vis ønsket å fortelle hvor dyrene var på vei og hvorfor.

Men en telefon til regiondirektør, Torkjell Andersen, i Mattilsynet i Troms og Finnmark bekrefter det som man helt klart må kalle den beste løsningen for alle parter.

LES OGSÅ: Ingeborgs hester blir hentet og tvangsslaktet

Frivillig løsning

- Eierne har frivillig gått med på å redusere antallet hester fra 17 til 10, bekrefter han.

- Så de omplasseres til andre gårder utenfor kommunen. Vi har sjekket opp de nye eierne og det er seriøse hestefolk, understreker Andersen.

- Hva som gjorde at eierne på Bunes gård snudde?

- Etter oppslaget i Nordlys forrige uke, der de truet med å skyte alle dyrene, har vi sammen med veterinær vært på ny befaring og i dialog med eierne. Der ble vi i samråd enige om at dyrene må omplasseres. Dermed ble det den løsninga vi hele tiden har håpet på, fortsetter han.

Men saken om Bunes gård er ikke lagt død av den grunn.

- Gården skal fortsatt følges opp. Først må vi se om de har sendt av gårde syv hester, som avtalt. Deretter må vi ha regelmessige besøk på gården for å se at de ikke overskrider maksgrensen vi har satt på 10 dyr. Slik stallforholdene er nå vil vi ikke gi tillatelse til mer enn 10 hester på gården.

LES OGSÅ: - Vi har blitt beskutt og angrepet

Artikkeltags