Gå til sidens hovedinnhold

– Foreldre kan bli saksøkt for å legge barna ut på Facebook

Artikkelen er over 6 år gammel

Advokatfullmektig Magnus Thomassen mener foreldre risikerer personvernssaker mot egne barn. Unge tviler på at det vil bli en tendens.

– Jeg vil bli overrasket om slike saker ikke dukker opp, sier advokatfullmektig ved Advokatfirmaet Kyrre ANS, Magnus Thomassen.

Han tror dagens foreldre ikke er klar over konsekvensene som kan komme av å eksponere barna sine på Facebook eller andre sosiale medier.

Det skriver BA.

Etter hvert som barn av Facebook-generasjonen vokser opp, kan foreldre som ukritisk deler bilder og informasjon få seg en ubehagelig opplevelse.

Man risikerer nemlig få erstatningskrav rettet mot seg.

– At man havner i et ansvarsforhold overfor egne barn er ille, men det som er verre er jo hvor ødeleggende dette kan være for forholdet til barna, sier Thomassen.

En bremsekloss

Det finnes eksempler på mødre som har publisert over tusen bilder av barnet sitt, før det er rukket å bli ett år gammelt.

Advokaten mener også hverdagsbilder kan være en krenkelse.

Mange arbeidsgivere i dag driver gransking av CV før de ansetter nye medarbeidere. Det innebærer også søk på nett. Har man mye informasjon tilgjengelig, kan det slå uheldig ut.

– Å ha hele livet brettet ut på nettet kan være en bremsekloss både sosialt og i arbeidslivet.

Rettsløse

Personvernet er en ulovfestet rett, og Thomassen mener terskelen for å anse personvernet og privatlivets fred som krenket er lav.

– Rettslig sett vil samtykket som ble gitt av foreldrene på vegne av barnet være bindende, men personvernet vil likevel med høy sannsynlighet trumfe det, sier han og presiserer at lovverket ikke er krystallklart her.

Det er foreldrene som forvalter barnets interesser og samtykker på deres vegne. Problemet oppstår når det er nettopp foreldrene som begår krenkelsen.

Med mindre det som publiseres er så grovt at samfunnet må gripe inn, er det ingen som taler barnas sak.

– Så det betyr altså at barna i denne sammenhengen er rettsløse?

Thomassen tenker seg om.

– Det er et godt spørsmål. Jeg må nok svare at de i praksis er det ja, svarer han.

Trå varsomt

– At man sletter bildene er ingen garanti for at de ikke fortsatt finnes i den digitale eter, sier Thomassen og viser til hvordan man med få tastetrykk kan kopiere bilder.

Han anbefaler foreldre å tenke seg om nøye før de publiserer bilder av sine små, og trå varsomt.

– En tommelfingerregel burde vel være om man kunne tenke seg dette bildet publisert av seg selv.

– Blir neppe så ille

Mange av dagens unge voksne har selv foreldre som gjerne deler bilder av familien, men Ørjan Steien (22), Maren Berge Hansen (19) og June Hansen (19) tviler på noen bølge av søksmål fra dagens unge mot egne foreldre.

– Jeg tror ikke det blir så ille, for barnebilder jeg i alle fall ikke har noe veldig sterkt forhold til, sier June.

– Det vil jo avhenge av situasjonen bildene er tatt i. Det er forskjell på om de er tatt på stranden eller i hverdagen, sier Maren, til bifallende nikk fra de to andre, før Maren tilføyer at en i mange tilfeller får saken ut av verden ved å be foreldrene slette bildene.

– Og går en likevel til sak mot foreldrene sine, kan en ikke være så glad i dem, mener Ørjan.

De har alle foreldre på Facebook, og forteller at de sjelden har problemer med det de publiserer. Samtidig kan de tenke seg at det kan være verre stilt for yngre barn.

– Det kan på en måte det, tenker jeg når jeg ser disse mammabloggerne, men langt fra alle er så ille, sier June.

Kommentarer til denne saken