Forbanna over samehets

Selv om partene kom til enighet, er sametingspresident Egil Olli (bildet) og fiskeriministeren uenige om staten med dette har innrømmet samene «historiske rettigheter» til fisket.

Selv om partene kom til enighet, er sametingspresident Egil Olli (bildet) og fiskeriministeren uenige om staten med dette har innrømmet samene «historiske rettigheter» til fisket. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Norske Samers Riksforbund (NSR) er rystet over Fremskrittspartiets Aud Marthinsens påstander om samiskundervisning som selvmordsårsak blant barn og unge. Nå håper de Siv Jensen setter ned foten.

DEL

Det koker i samiske miljøer etter at lederen for Frps sametingsgruppe antyder at folk i det samiske miljøet begår selvmord fordi barn mot sin vilje presses til å være samer.

– Selvmordsstatistikken blant unge viser sinnssykt høye tall. Verste scenario er jo at tallene blir høyere. Er det på grunn av at samiske foreldre har pålagt og presset ungene sine til å ta samisk på skolen? Eller er vi kommet dit hen at det er blitt omvendt rasisme, at det er foreldrene som tar ungenes valg? Jeg får sikkert mange mot meg, men jeg tror at det er foreldre som presser ungene sine til å være samer, uttalte Aud Helene Martinsen (Frp) til NRK Sámi Radio mandag.

Blir fordømt

Og reaksjoner har hun fått. Både sametingspresident Egil Olli (DNA) og Norske Samers Riksforbund har (NSR) i sterke ordelag tatt avstand fra utspillet. Selvmordsutspillet satte sitt sterke preg på plenumsdebatten i Sametinget tirsdag der det egentlige temaet var Sametingsrådets beretning.

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga mener Martinsens utspill er på linje med uretten som ble begått mot tatere og andre minoriteter der staten tok barna fra foreldre de mente var skadelige for barn. Magga sier han blir trist av å høre slike utspill.

Voldsomme anklager

– Dette høres rasistisk ut. Jeg har nesten aldri tatt det ordet i min munn. Det er en veldig farlig tankegang å si at en bestemt folkegruppe ikke er i stand til å ta vare på sine barn. Dette er en fryktelig anklage, og noe av det mest alvorlige jeg har hørt på lenge. Selv ikke i den verste fornorskningstiden hadde vi så voldsomme angrep på det samiske, sier Magga til NTB.

Fremskrittspartiet fikk inn tre representanter i Sametinget i fjor høst med et erklært mål om å legge ned Sametinget.

– En ting er å være uenig i samisk politikk og ønske Sametinget nedlagt. Men å gå løs på samiske foreldre på denne måten er grusomt. Det finnes ingen dekning for å si noe slikt. Jeg oppfordrer Fremskrittspartiet sentralt til å stoppe denne hetsen. Nå er man på ville veier, sier Magga.

Dårlig mor

Under Sametingets plenumsmøte tirsdag ble selvmordsutspillet kommentert i sterke ordelag fra flere representanter.

– Jeg er mor til to barn som lærer samisk i skolen. Er jeg da en dårlig mor. Styrer jeg mine barn mot selvmord, spurte Maria Therese Aslaksen som representerer Samer bosatt i Sør-Norge.

Forsvarer utspillet

Aud Helene Martinsen (Frp) forsvarte sitt eget utspill, og understreker at hun finner høye selvmordstall blant unge i nord i offisiell norsk statistikk i rapporten "Samiske tall forteller 2".

– Framfor å kritisere andre partier, bør man tørre å gå inn i vanskelige problemer. Statistikken viser en overrepresentasjon av selvmord blant unge i nord. Sametinget burde spørre hva vi kan gjøre, istedenfor å ta Fremskrittspartiet, sa Martinsen i debatten.

Ingen holdepunkter

Parlamentarisk leder for NSR Aili Keskitalo finner lite hold for Fremskrittspartiets argumenter i den samme statistikken.

– Problemet med Frp-utspillet er at de tendensiøst kobler samiskundervisning med selvmordstall fra 1970-1990. Selvmordene hun viser til skjedde i en periode da samiskundervisning ikke var spesielt påtrengende, sa Keskitalo. (©NTB)

Artikkeltags