- Vi fikk beskjed om å ta med oss de verdisaker, og komme oss avgårde. Klærne lot vi være igjen på hotellet, forteller Fredrik Kristiansen fra Tromsø.

Onsdag i forrige uke reiste han med sin datter (10) til den idylliske, greske øya Samos til en etterlengtet 14 dagers sommerferie.

Ble dramatisk

Ferien ble langt mer dramatisk planlagt da Samos ble utsatt for en stor skogbrann mandag ettermiddag.

- Vi sto bare og så på at fjellsida ble mer og mer røykfylt. Etter hvert så vi flammene slå opp. Det var bare å krysse fingrene for at flammene ikke skulle få tak i bebyggelsen, sier Kristiansen.

Tromsømannen forteller at det ble tilløp til panikk blant noen av turistene. Noen gråt.

Over 400 turister hovedsakelig fra Skandinavia, ble evakuert fra sine hoteller i Marathokambos-området for å forhindre inhalering av røyken.

Kaos langs veiene

Turoperatørene i området var raskt ute med å få busser til området for å evakuere turistene. Bussene kjørte så kontinuerlig for å få turistene unna faresonen.

– Vi evakuerte våre reisende til østsiden av øya mandag, og vi venter nå på bekreftelse på at de er kommet tilbake til sine hoteller. Det var 21 nordmenn blant dem som ble evakuert mandag, og flere av disse reiser uansett hjem i morgen, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NTB.

Fredrik Kristiansen forteller om at det var kaotisk under evakueringen.

- Veiene er veldig smale her, og det ble kaos med alle bussene og brannbilene som gikk i skytteltrafikk.

Over dem fløy helikoptre og fly som deltok i slukkingen.

Fikk kontroll

Tirsdag fikk brannmannskapene kontroll over skogbrannen på den greske turistøya Samos.

– Brannen har blitt tøylet, opplyser en talsmann for brannvesenet.

Over 150 brannmenn og frivillige deltok i slukningsarbeidet.

Det har ikke blitt rapportert om skade på noen eiendommer.

Skryt til lokalbefolkningen

Star Tour er en av turoperatørene på Samos. Selskapet har 267 skandinaviske turister i området, og disse ble i løpet av tirsdagen fraktet tilbake til sine hoteller.

Fredrik Kristiansen roser lokalbefolkningen opp i skyene, og sier at de var mest opptatt av å hjelpe turistene - og ikke seg selv. Supermarkedene holdt blant annet åpent for at folk skulle få forsyne seg med gratis vann.

Nå ser Fredrik Kristiansen og datteren fram til å nyte den siste uka på Samos. Forhåpentligvis uten ytterligere dramatikk.