(Nettavisen)

Se hele talen her:

– Nå er vi alle lei av pandemi og begrensninger, og at vi må holde ut litt til, men det må vi. Smitten er igjen økende. Den britiske mutasjonen er i ferd med å ta over. Derfor er vi ikke ferdig med strenge tiltak helt ennå, sa Erna Solberg i sin tale til folket søndag, en tale som fikk enkelte til å reagere og spørre seg hva hun egentlig ville si.

Dagbladets John Olav Egeland mente det ikke var lett å forstå hva statsministeren ville. «Hun hadde ikke noe nytt å melde. Bare de vanlige formaningene og hyllesten til folkets tålmodighet», oppsummerte han.

MDG-politiker Eivind Trædal kom med følgende melding, en drøy halvtime etter talen: «Etter koronaen synes jeg vi skal innføre en nasjonal pressekonferanse-pause på minst et år».

Se mer om reaksjonene lenger ned.

– Det siste året har store beslutninger blitt tatt raskt. Alt har ikke blitt riktig på første forsøk, sa statsministeren.

– Vi har alle lært mye, uttalte Solberg og la til at det er fint å se hvordan vi stiller opp for hverandre.

– Jeg vil som alle andre tilbake til hverdagen med klemmer, understreket hun og fortsatte:

– Men vi har fortsatt en vei å gå.

Solberg sier Norge er i en særstilling, ettersom mange land er blitt rammet mye hardere, både medisinsk og økonomisk.

Optimistisk

Hun uttrykte også optimisme med tanke på vaksineleveransene:

– Innen sommeren skal alle voksne ha fått tilbud om vaksine, sa Solberg.

Hun avsluttet talen med å si at den norske befolkningen har tillit til hverandre, og står sammen:

– La oss ta med oss det beste fra denne tiden. La oss takke hverandre for innsatsen så langt. Klarer vi å beholde kontrollen på smitten i mars og april, klarer vi å får R-en under 1. Da vil så mange være vaksinert at vi i mai kan ta de første steg mot en helt normal hverdag. La oss gå sammen i det som forhåpentligvis er en siste motbakke. Vi er på vei tilbake til hverdagene med hverandre, sa statsministeren.

Reaksjoner

Bare minutter etter talen kom det flere reaksjoner på innholdet:

– Noen som skjønner hva poenget med denne ‘talen til folket’ var? Ingen nyheter, bare repetisjoner. Det er jo ikke sånn at vi savner politikere som snakker, skriver tidligere sjefredaktør i E24, Gard Michalsen, på Twitter.

– Neste gang må dere være så snill å drepe denne ideen, Rune Alstadsæter (kommunikasjonssjef Høyre, red.anm.). Statsministeren må ikke invitere til pressekonferanse eller tale med mindre hun har noe å si. Og hvis målet var å gjøre opp for forrige ukes karneval ble det ikke bedre av å ha en ny helt uten innhold.

Tidligere programleder og Aftenposten-journalist Asbjørn Slettemark gjengir Michalsens melding, og legger til:

– Kunne kanskje funket på NRK Super, men med trigger warning til voksne om støtende meningsløst innhold.

Også MDG-politiker Eivind Trædal kommenterer det hele, en drøy halvtime etter talen:

– Etter koronaen synes jeg vi skal innføre en nasjonal pressekonferanse-pause på minst et år.

Rådgiver-diskusjon

En annen som reagerer er kommunikasjonssrådgiver hos Arbeiderpartiet, Jonas Spildrejordet:

– Hva i alle dager var dette? Er det 1. januar i dag?

– Det er altså så vanvittig mange ORD fra denne regjeringen. Dikt og Facebook-noveller og oppfordringer om å bygge snømenn i hagen til bestemor. Og nå en malplassert nyttårstale. Jeg trodde oppriktig det kom viktig informasjon i kveld, skriver Spildrejordet på Twitter.

En av dem som har svart Ap-rådgiveren er Kristoffer Hanssen, politisk rådgiver for Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

– Det er vel like mange ord i de pressekonferansene som ordførere og byrådsledere holder? Robert Steen leste opp et dikt sist, dette er vel bare måter å skape engasjement rundt en tale på?

På spørsmål om hva som var hensikten med kveldens tale, svarer Høyre-rådgiveren:

– Har ikke vært med på planleggingen, men hvis jeg skal gjette så handlet det om å prøve å møte en tretthet i befolkningen og gi motivasjon til siste innspurt. Synes det er fint, jeg.

Statsministeren sier søndag at nye koronatiltak kommer tirsdag morgen.

– Jeg kommer til å redegjøre tirsdag morgen. Det er mitt ønske overfor Stortinget at jeg kan si noen ord om planene framover, sier statsministeren til NTB søndag kveld.

Ifølge Solberg vil det da være naturlig at regjeringen legger fram en skisse til hvilke tiltak som er aktuelle på kort sikt.

– Så de legger du fram for Stortinget tirsdag?

– Forhåpentligvis. Det er Stortinget som sier ja til om de vil ha meg til å redegjøre på tirsdag.

Statsministeren ønsker ikke si så mye om tiltakene som kommer, ettersom dette er noe som det jobbes med nå. Men hun forteller at det jobbes med både kommunale og nasjonale tiltak.

– Om det er noen nasjonale tiltak vi må utsette alle i Norge for, selv om smittetrykket er lavt. Vi ser at det plutselig popper opp smitteutbrudd på steder der folk har ment at var lite sannsynlig.

– Kanskje er det største valget hvor mye som skal være lokale tiltak og hvor mye som skal være nasjonale tiltak, sier Solberg, som legger til at de også ser tiltak som gjør at smitten blant barn blir mindre, uten at barna må være borte fra skolen.