(Nettavisen)

OSLO (Nettavisen): Flere kommuner er hardt presset etter nye smitteutbrudd og sliter med å følge opp testing og smittesporing, særlig på skolene. Helseministeren varsler endringer og sier TISK-strategien blir justert.

Det siste døgnet er det registrert 1415 koronasmittede i Norge. Det er 730 flere enn samme dag i forrige uke og 121 flere enn rekordnivået dagen før, melder NTB.

Se video fra pressekonferanse om koronasituasjonen:

Høie: Vil justere TISK

Flere kommuner har bedt om klare svar fra sentrale myndigheter om smittesporing, som nå er hardt presset flere steder. Helseminister Bent Høie (H) sier til NRK at det er behov for å justere TISK-strategien og at kommunene vil få klare svar i løpet av dagen.

Les også: Professor: - Kan være for sent allerede

Høie sier på NRK Nyhetsmorgen fredag morgen at selv om smitten øker, er det ikke behov for store nasjonale innstramminger nå.

- Men mange kommuner har nå store utbrudd som gjør at det kan være behov for tiltak lokalt, sier Høie.

Han sier alle kommuner må ha planene klare for å innføre gult nivå igjen hvis det blir smitteutbrudd på skolene.

Les også: FHI: De som har hatt korona, er sannsynligvis beskyttet i minst et år

Les også: Smitterekord i Trondheim – over 100 nye smittede

Les også: Uro i Oslo-skolen etter smitteøkning

Gult nivå innebærer god hygiene og forsterket renhold og en rekke kontaktreduserende tiltak, blant annet skal klasser regnes som en kohort. (Mer om nivåinndeling, trafikklysmodellen på Helsedirektoratet)

Høie minner om at koronapandemien fortsatt legger føringer i Norge:

- Vi har ikke åpnet opp Norge ennå. Vi er på trinn 3. For eksempel gjelder meteren fortsatt, sier Høie til NRK.

Les også: Professor: – Risikoen for smitte blant barn og unge er kraftig underkommunisert

Guldvog: - Fremdeles teste ved symptomer

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener fortsatt testing av nærkontakter er viktig for å bryte smittekjeden.

- Vi er kjent med at en del kommuner har latt være å teste de som er vaksinerte. Vi tror at vi fremdeles bør teste de som er vaksinerte hvis de har symptomer eller er nærkontakter, sier Guldvog til VG.

Kommunene vil innen kort tid få et oppdatert skriv med veiledning fra helsemyndighetene om hvordan de skal håndtere situasjonen. Flere kommuner har bedt om at det må endringer i TISK-ordningen (testing, isolering, smittesporing og karantene).

– Det handler om testing og TISK, men de vil også gå på hvordan kommunene nå kan forholde seg hvis de får økende smitte og hva som er aktuelle lokale tiltak. sier Guldvog.

Se koronastatistikk for Norge og norske fylker her (Oslo kommune med tall fra FHI/MSIS)

Stigende smittetall

De siste sju dagene er det i snitt registrert 925 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 549.

I alt har 153.534 personer testet positivt for korona i Norge siden pandemien brøt ut på nyåret i fjor.

Torsdag var 65 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

Åtte av pasientene får respiratorbehandling, og 15 ligger på intensivavdeling. Det er én flere på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

Til sammen er 814 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge, melder NTB.