Flere hundre vulkaner funnet utenfor Norge

HAR FUNNET VULKANER: Her er en illustrasjon av hvordan forskerne har kartlagt havbunnen og funnet vulkaner.

HAR FUNNET VULKANER: Her er en illustrasjon av hvordan forskerne har kartlagt havbunnen og funnet vulkaner. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Kan når som helst bryte havoverflaten

DEL

(Dagbladet):Forskere med sensasjonelt funn. - Det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland.

Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet hundrevis av vulkaner i havet rundt Norge, skriver Bergens Tidende.

- Vi har arbeidet i lang tid med kartlegging av havbunnen langs Atlanterhavsryggen fra Jan Mayen til Framstredet. Et av vulkanfunnene ligger bare 20 meter under havoverflaten, bekrefter professor Rolf Birger Pedersen til Dagbladet.

Nytt land

Pedersen senterleder ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen, og sier at det bare er et tidsspørsmål før den massive vulkanske fjellkjeden bryter havoverflaten.

- Vi har kartlagt dette i mange år, og vi ser nå at det er i ferd med å danne seg et nytt land mellom Norge og Grønland, sier Pedersen til Dagbladet

- Vi har funnet vulkaner på så grunt nivå og de kan når som helst bryte havoverflaten og det kan bli en ny øygruppe, forklarer han.

Han bekrefter at det er aktive vulkaner, og at de har registrert at det kommer Co2-gass ut av dem. Han regner med at det kan oppstå vulkanutbrudd.

- Vi regner med det, og det kan føre til askenedfall i Norge, slik vi har sett tidligere ved vulkanutbrudd på eksempelvis Jan Mayen.

Unikt dyreliv

Ved Lokeslottet, som området heter, oppdaget forskerne en til nå ukjent vulkansk undervannsverden, skriver Bergens Tidende. Til sammen har de kartlagt hundrevis av undersjøiske vulkaner.

Dessuten har forskerne oppdaget et helt unikt dyreliv.

- Det er funnet et 50-talls nye arter knyttet til disse områdene, sier Pedersen til Dagbladet.

Mulig milliardfunn

Bergens Tidende skriver at også rike metallforekomster har blitt oppdaget, og skriver at professoren sammenlikner funnene med gamle gruvebyer på land. Hvert felt skal ha en estimert verdi på mellom én og tre milliarder kroner, men det er umulig å si hvor mange felt som er å finne.

- Rørosgruven ble dannet i denne type miljøer. Her møtes 1200 grader varm magma med iskaldt vann. Flere av vulkanene er aktive, og du merker det når de er i gang. Men noen har også dødd ut, og disse har store opphopninger av metaller, sier Pedersen til avisa.

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen kaller forskningen ledende på verdensbasis, og sier at funnene er en «månelanding i dyphavet».

- Dette er en spydspiss for universitetets marine forskning, som er helt ledende på verdensbasis. Det setter både Vestlandet og universitetet på kartet, og det å jobbe videre med det gir en vinn-vinn-situasjon for hele regionen, sier Olsen til Bergens Tidende.

Artikkeltags