Gå til sidens hovedinnhold

Flammehav med krav om fred

Artikkelen er over 12 år gammel

Rundt 1.500 viste brennende engasjement.

Hele Kirkeparken foran Domkirka var i går kveld fylt av folk med brennende fakler som krevde fred i Gaza – nå.

Ikke siden EU-kampen har så mange mennesker møtt fram til en politisk demonstrasjon i Tromsø. Til tross for snøføyke og vind hadde anslagsvis 1200 – 1500 personer møtt opp i Kirkeparken for å vise sitt brennende engasjement mot de overgrep som krigsmakten Israel nå begår mot sivilbefolkningen på Gaza.

Hele Norge protesterer

Regionleder Ole Gunnar Solheim i Amnesty International Norge er veldig fornøyd med oppmøtet.

– Det var langt over forventningene, særlig med det været vi hadde, sier Solheim som var konferansier under fredsdemonstrasjonen.

Lignende fredsdemonstrasjoner som den i Tromsø ble holdt samtidig i går 13 ulike steder i Norge. Over 80 organisasjoner står bak og støtter fredsdemonstrasjonen.

De som holdt appeller, var domprost Herborg Finset Heiene, Knut Borud fra vennskapssambandet Tromsø – Gaza, Helge Hole fra Amnesty, Sandra Maryam Moe og Sigbjørn Skåben.

Stolte over Gilbert

Den mest engasjerte appellen holdt Moe. Hun krevde at den norske regjeringa må ta i bruk sterkere virkemidler i sin fordømming av Israels krigføring i Gaza. Hun framhevet også de to norske legene Erik Foss og Mads Gilbert som ekte helter som gjør ære på hele Norge.

– Vi er mektig imponert og stolt over disse to som har jobbet dag og natt, og rapportert ut fakta til hele verden om de enorme store sivile lidelsene og skadene som er påført Gazas befolkning – Gazas barn – hvor kvinner og barn utgjør nærmere halvparten av krigsofrene i Gaza, sa Moe.

Etter appellene fra kirketrappa på Domkirka åpnet kirka for publikum til kirkekaffe og å tenne lys for ofrene i Gaza.