Etter 20 år er endelig fjerningen en realitet.

– Vi er veldig glad for at den nå blir borte, sier daglig leder i Vacumkjempen, Stig Kristiansen.

Lekteren har ligget til kai ved en landgang på Skattøra i nesten 20 år. Nå har et samarbeid mellom Tromsø kommune, den private bedriften Vacumkjempen og Kystverket fått fortgang i prosessen etter initiativ fra Stig Kristiansen. Det er kommunen som blir sittende igjen med regningen.

Gjentatte forsøk

Det er prøvd i mange år å få lekteren fjernet, men det har ikke lyktes.

– Etter at jeg tok kontakt med kommunen gikk det bare fire uker før vi kom i gang. Jeg er svært positivt overrasket over at Tromsø kommune responderte så fort og at de var villige til å finansiere fjerningen. De fortjener honnør for det, sier Stig Kristiansen.

Tromsø kommune har gitt oppdraget med å få bort lekteren til Vacumkjempen Nord-Norge AS. Vacumkjempen har igjen leid inn TT maskin fra Finnsnes for å utføre den fysiske fjerningen.

Oljeberedskap

Det hele startet på grunn av oljeboringen som foregår i Barentshavet.

– Oljeberedskapen er helt avhengig av slike landganger for å få ombord utstyr og lastebiler. Mange steder oppover kysten er det heller ikke veier, noe som ville gjøre det umulig å komme til med lastebiler, sier rådgiver i kystverkets beredskapsavdeling Trond Hjort-Larsen.

– Denne landgangen ligger veldig nært lagre for oljevernutstyr, og jeg synes det er flott at vi i Tromsø kommune legger til rette for å få utstyret ombord i båter, sier varabrannsjef i brann og redningstjenesten i kommunen Kaj Christiansen.

Det er ikke bare på grunn av oljevernberedskap at det er positivt å få den nedrustede lekteren fjernet, men også utseendemessig. Kostnadene Tromsø kommune må ut med en netto sum på ca 62 500 kroner for å få bort den gamle lekteren. Dette er etter at verdiene for jernet er trekt ifra. Hva bruttosummen ble vil ikke kommunen kommentere.

Innfelt fra venstre: Trond Hjort-Larsen, Kaj Christiansen og Stig Kristiansen.