I 2006 fikk Guro Saniola Bjerk penger fra Fritt Ord til å lage filmen "Fjellfinnhua" som har premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival neste uke. Det tok ikke lang tid før hun innså hvilket vepsebol hun hadde stukket handa inn i.
LES OGSÅ: Alt om TIFF
- Lager du denne filmen, blir du skutt. Det var trusselen jeg fikk tilsendt fra et hemmelig telefonnummer, sier Guro Saniola Bjerk.
Noen trakk seg
Det stoppet imidlertid ikke den modige regissøren. Også under arbeidet med filmen har hun opplevd at både hun selv og folk som har medvirket i filmen har mottatt grove trusler. Noen har også trukket seg fra å være med i dokumentarfilmen som følge av truslene.
LES OGSÅ: Her er anmeldelsen av filmen
Bjerk forteller at det har vært vanskelig å vite hvordan hun skulle forholde seg til truslene. En anmeldelse ville gitt oppmerksomhet i media, noe som kanskje ville gjort det enda vanskeligere å få folk til å stille opp. Bakgrunnen for prosjektet er en reportasje hun laget som reporter i NRK Finnmark.
Ble stemplet som rasist
Filmskaperen ble stemplet som rasist da hun sa ordet «Fjellfinnhua» på direktesendt radio.
– Jeg var en 33 år gammel finnmarking som plutselig oppdaget hvor sterkt hatet var mellom norsk og samisk befolkning i Norge. Jeg følte at det skurret, og alt oppstyret vekket min nysgjerrighet, forteller hun.
På direktesendt radio i 2003 sa Guro Bjerk ordet «Fjellfinnhua», det skapte rabalder og hun ble stemplet som rasist. Det har tatt syv år å bli ferdig med dokumentarfilmen «Fjellfinnhua», som har premiere under TIFF (Tromsø internasjonale filmfestival).
LES OGSÅ: Alt om TIFF-programmet på origo.no. Meld deg inn i sonen.
– Det har vært en møysommelig prosess. Jeg begynte å etterforske litt på konflikten mellom samer og nordmenn. Jeg samlet gamle avisartikler og kontaktet aktuelle folk som kunne bidra med synspunkter. Jeg har med både samisk og norsk befolkning i filmen, forklarer Guro.
Mye redsel
Temaet viste seg å være såpass ømfintlig at det ikke var like enkelt å få folk til å stille opp i filmen.
– Folk var utrolig redd for å si noe om temaet. De var redde for å stille seg kritisk til et emne, hvor folk kunne bli sur, og var mer opptatt av å bli likt. Folk var redde for å komme i konflikt, forteller hun.
Filmen ser på hvordan forholdet mellom samisk og norsk befolkning har formet seg de siste 30 årene, og er en samfunnskritisk dokumentar. Bjerk mener urfolkspolitikken i Norge har slått helt feil.
- Alvorlig feil
– Jeg mener helt klart at myndighetene er ansvarlig for at det er så mye gnisninger mellom oss som det er. Myndighetene har gjort en alvorlig feil, som de ikke er villig til å innse. De ser bare en side av saken, og fører en politikk som skaper en større konflikt mellom de ulike etnisitetene. De burde heller bygge bro mellom grupperingene, forklarer hun.
Hun mener tiden er inn for å se litt tilbake på hva som er gjort og hvordan det har gått med arbeidet for urfolkets rettigheter i Norge.