Stig Høybakken og Emil Isaksen var ute på sin daglige jobb i 42 fot store «Elise Kristine», da de dro opp en aldri så liten verdensrekord.

- Det kom noe stort opp igjennom havet, men vi visste ikke hvor stor. Vi bare fortsatte å dra opp de andre garnene før vi fikk sett hvor stor den egentlig var, forteller fisker Høybakken.

De hadde en vekt om bord, som anslo at blåkveita kunne være på over 20 kg.

- Vi var ikke helt sikre, og fikk ikke sjekket hvor tung den var før vi kom på land. Vi har hørt at det har blitt fisket blåkveite på 18-19 kg, og kanskje over 20, men om det var noen rekord, det var vi usikre på, forteller han.

Det var Folkebladet som først omtalte saken.

25 kg

Det var torsdag kveld at de to karene var på jobb utenfor Botnhamn. De kastet blåkveita på is, og lot den kose seg der til de kom i land. Da ble den målt til 25 kilo, 1,24 meter lang og 50 centimeter bred.

- Det var artig å få en så stor blåkveite. Det er veldig sjeldent, og jeg har aldri hørt om det før. Det er kanskje litt unikt, sier Høybakken.

En vanlig blåkveite er ofte på 2,5-4 kg, og kanskje noen opp mot 8 kg uten at det er verdt å nevnes. Fiskeren har forhørt seg litt rundt, og heller ingen andre har hørt om en blåkveite på den størrelsen.

- Jeg tror det kan være verdensrekord. Det er jo litt artighet i hverdagen, litt spennende. Man vet jo aldri hva som kommer opp av havet. Særdeles artig er det jo om det er en verdensrekord, sier han.

Kveite på 193 kg

Det er ikke første gang Høybakken har fått noe stort på kroken. I 2006 fikk han ei kveite på 282 kg.

- Det er jo mer vanlig å få store kveiter enn stor blåkveite. Sistnevnte har jo øynene på samme side av hodet, og er mye fetere i smak. Også lever den på 400 meters dybde, sier den ivrige fiskeren.