- Jeg kan nesten ikke tro det er sant. Dette er virkelig som en drøm! jubler Stefan Lühering (32).

Tyskeren, som arbeider som guide ved havfiskecampen i Torsvåg, fikk en 194 kilo tung kveite på stang i Torsvåg på Vannøya i Troms.

Verdensrekorden i kveite tatt på stang er fra sommeren 2004, da danske Thomas Buge Nilsen dro i land et beist på 190 kilo mellom nettopp Vannøya og Fugløya. Buge Nilsen slo den gang rekorden fra 1997 - som var på "skarve" 161,2 kilo, tatt i Bømlafjorden i Rogaland.

Selv om denne kveita var fire kilo tyngre enn verdensrekorden, er det ikke sikkert at den vil bli godkjent da det ble brukt harpun. Dette opplyser Stefan Lühering til Nordlys mandag kveld.

Gigantisk overraskelse

Søndag kveld hadde Lühering fri, og bestemte seg derfor for å ta en par timer lang kosetur ut på havet i en liten plastbåt. Lite visste han da om hvilken gigantisk overraskelse som ventet han.

- Jeg ante fred og ingen fare da fisken plutselig beit på. Siden jeg var alene i en båt på under sju meter skjønte jeg raskt at jeg måtte tilkalle hjelp, smiler Lühering.

Han ringte da inn til Torsvåg Havfiske som kvitterte kjapt med å sende ut en medhjelper i egen båt. Lühering hadde imidlertid mistet mobiltelefonen i kampens hete, og det tok derfor litt tid å finne han.

- Vi kjempet hele tre timer før vi fikk kveita til overflata. Det var litt av et styr! utbryter Lühering, og forteller at de måtte ta i bruk harpun for å ta livet av kveita. Deretter festet de et rep rundt fisken og slepte den ved siden av båten inn mot land.

- På kaia ble vi møtt av en masse mennesker som hadde hørt rykter om hva som hadde skjedd.

Nesten alle de frammøtte måtte hjelpe til for å bære kveita opp på en heis for så å få den på land.

194 kilo og 2,42 meter lang

Deretter gikk turen direkte til det lokale fiskemottaket.

- Her har den en profesjonell fiskevekt, og det viste seg altså at fisken var 194 kilo - og 2,42 meter lang!

Lühering forteller at han ennå ikke har rukket å tenke på hva han skal gjøre med fangsten.

- Kanskje jeg smaker på et par kilo selv, og så har muligens lokalbefolkninga lyst på resten, smiler han.

Men før han setter tennene i fisken er det andre ting som står på agendaen:

- Nå skal det feires. Jeg er jo bare så utrolig glad. Dette er min lykkedag!

Havfiskeparadiset Vannøya har forøvrig også norgesrekorden for flekksteinbit. Kolbjørn Melien heter fiskeren som tok et eksemplar på 27,9 kilo i 2000.