Fem rein i baksetet? Ikke noe problem!

STUET SAMMEN: Tre reinsdyr i baksetet. To i bagasjerommet. Likevel er det fullt lovlig.

STUET SAMMEN: Tre reinsdyr i baksetet. To i bagasjerommet. Likevel er det fullt lovlig. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Internasjonal presse tar kontakt med Statens vegvesen i Finnmark for å sikre seg bildene som går verden rundt. SE BILDESERIE!

DEL

Søndag skrev VG om personbilen som ble stoppet for kontroll i Lakselv i Finnmark. Da inspektør i Statens vegvesen, Geir Arne Vian, undersøkte bilen, en Subaru Forrester, nærmere viste det seg at den inneholdt hele fem rein!

Stuet sammen

Reinen var stuet sammen - tre i baksetet og to i bagasjerommet - på ferden fra Karasjok til Lakselv. Selv om den noe uortodokse oppbevaringen av dyrene skapte hoderisting blant Statens vegvesens ansatte viste det seg at fremgangsmåten er fullstendig lovlig.

– Ja, det er faktisk lov. Vi sendte mail til Mattilsynet, som forteller at det er spesielle regler for rein og at dette er helt lovlig, sier Vian til NRK.

Samme som for store hunder

Vian forteller at det er sjåføren som er ansvarlig for sikring i bil når det gjelder reinsdyr.

- I følge loven er det du selv som er ansvarlig. Der gjelder det samme prinsippet som for store hunder, selv om det er det strengere i forhold til å ha de i bur.

Til Nordlys forteller Vian at selv om fraktmetoden er lovlig på kortere avstander vil han likevel ikke anbefale den.

- Nei, det sier seg vel selv at å få en rein i bakhodet eller et gevir i øyet i forbindelse med en bråstopp ikke kan anbefales.

SE FLERE "SPESIELLE" FRAKTBILDER HER: Flere transport-merkverdigheter

Varmt og musikk

Ifølge Vian skal det ha sett ut som om reinen hadde det bra i baksetet.

- Ja, det så ikke ut som om de led noen nød. Ute var det minus 26 grader, inne var det varmt. I tillegg spilte han musikk for dem, humrer han.

Interesse fra internasjonal presse

Bildene Vian tok av reinsdyrene stuet sammen i baksetet går nå verden over. Presse fra blant annet Sverige, Finnland og USA har tatt kontakt med Statens vegvesen for å sikre seg disse.

- Det har ikke manglet på interessen, forteller Geir Arne Vian.

- Mange er nok interessert i å finne ut om det er slik julenissen frakter dyra sine utenom sesong, tilføyer han lettere humoristisk.

Informasjonsrådgiver hos Statens vegvesen, Lisa Sundstrøm, har selv fått flere henvendelser fra internasjonal media angående bildene. Hun sier det er morsomt å se hva som fenger blant pressen.

- Dette viser jo bare at interessen for kuriositeter er betraktelig høyere enn det er for tørre ting som vegplanlegging, flirer hun da Nordlys tar kontakt.

Artikkeltags