Gå til sidens hovedinnhold

Feilen er lokalisert

Artikkelen er over 11 år gammel

Svolvær har fått tilbake strømmen, men resten av Lofoten må vente.

I fem-tida fredag ettermiddag mistet Lofoten strømmen.

Omtrent klokka halv ni fredag kveld meldte Lofotkraft om at de hadde funnet feilen som førte til strømbruddet i Lofoten. Svolvær fikk tilbake strømmen i halv ni-tida.

NB! Publikum kan ringe feilmeldingen på telefon 760 67 600 for å holde seg oppdatert.

Kan ta fire-fem timer

– Feilen er lokalisert og det er igangsatt feilretting. Det vil ta mellom fire og fem timer før hele Lofoten får stabil og ordinær strømforsyning igjen, opplyste Eirik Storeide, prosessleder for overvåking i Lofotkraft til lofotposten.no da feilen var lokalisert.

Feilen ligger ifølge Lofotkraft i Vesterålen på Trollfjordkraft si linje. Det er konstatert tre feil i regionalnettet som forsyner Lofoten, Vesterålen, Sør-Troms og Ofoten.

Enkelte steder har strøm på grunn av soneutkobling. Der kjører Lofotkraft sine egne kraftstasjoner.

NM i energi

Omlag 1000 energieksperter samles i helga til NM i energi i Lofoten, på invitasjon fra Lofotkraft. Da er det en skjebnens ironi at hele øygruppa nå er uten strøm.

– Det er en feil på linja inn til Lofoten, sa Eirik Storeide, prosessleder for overvåking av nett i Lofotkraft til lofotposten.no i femtida fredag.

Strømbruddet inntraff i fem-tida fredag ettermiddag. Vel tre timer seinere var feilen lokalisert.

25.000 uten strøm

Statnett bidro til å lokalisere feilen.

– Etter våre beregninger er det omlag 25.000 lofotværinger som nå er berørt, opplyste kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til nordlys.no ikke lenge etter strømbruddet.

Han avkreftet samtidig at andre deler av Nord-Norge er rammet, noe Lofotposten hadde fått tips om.

Festivalene berget

Flere store arrangementer i Lofoten risikerte å bli avlyst som følge av strømbruddet.

Blant de viktigste er Stamsund internasjonale teaterfestival og Lofoten internasjonale litteraturfestival - "Reine ord" med forfattere som Per Petterson, Herbjørg Wassmo, Anne B. Ragde og Kjartan Fløgstad.

De siste meldingene fra Lofoten går ut på at begge festivalene går som planlagt.

PS! Journalistene i Lofoten har også vært uten strøm, og har hatt hjelp av Nordlys til å legge ut de viktigste hendelsene på nett.