Fant russiske lyttebøyer ved marinebase

GAMMEL LYTTEBØYE: Her ligger en av de to lyttebøyene som er funnet i opprydningsarbeidet ved marinebasen på Olavsvern

GAMMEL LYTTEBØYE: Her ligger en av de to lyttebøyene som er funnet i opprydningsarbeidet ved marinebasen på Olavsvern Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Gjett hvem som plasserte dem der!

DEL

Forsvarsbygg avsluttet i vår arbeidet med å rydde opp ved den tidligere marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø. Og fra sjøbunnen og ubåtdokken er det hentet opp utrolig 145 tonn forurenset masse.

Blant funnene var det to gamle russisk lyttebøyer - som hver veide mer enn et tonn!

- Vi suget opp og fjernet 145 tonn med forurenset masse fra sjøbunnen og fra ubåtdokken. I tillegg til dette har vi fjernet 9 tonn med gammelt skrot. Vi har også funnet bildekk og en gammel russisk lyttebøye. Den alene veide ett tonn, sier Karlsen, som forteller at de også fjernet en lyttebøye på land.

Dessverre er det slik høres noe ut som om det for godt til å være sant, vel, så er det nettopp det.

Kystvaktas verk

Så også i dette tilfellet.

- Vi visste om de to bøyene. Det er Kystvakta som har fraktet dem dit, sier overingeniør Camilla Spansvoll.

Der røyk den avsløringen...

- Jeg kjenner ikke hele forhistorien, men det var bare skallene igjen av lyttebøyene.De veide vel 1100-1200 kilo, sier Spansvoll, som har hørt historkie om at disse bøyene fløt opp til overflaten og utgjorde en fare for skipstrafikken.

Tidligere Olavsvern-sjef Geir Bentzen sier at de to bøyene nok kom til den tidligere marinebasen før hans tid som sjef på basen.

- Det var slik at det ble brakt inn saker og ting til oss, ting som fiskere fikk i garnene sine, ting som man fant drivende i havet. Vi hadde ikke noe med dette å gjøre, men vi var et egnet sted for å ta dette i land, sier Bentzen.

Han sier at Olavsvern ikke hadde noe med analysene av objektene å gjøre, men at de ble informert om ankomsten.

Prosjektleder Frode Karlsen i Skifte Eiendom sier at arbeidet nå er fullført, det foreligger godkjennelse fra fylkesmannen og at det nå gjenstår en ting: Å selge eiendommen som er prissatt til rundt 100 millioner kroner.

- Interessen er brukbar og man vet aldri når det skjer noe. men jeg kan ikke si noe om interessentene. Vi har gjennomført mange visninger.

Støvsugde massene

At miljøarbeidet er ferdig på Olavsvern, gjør alt mye enklere.

Skifte eiendom avhender eiendommer for Forsvaret og har siden 2001 brukt 2,2 milliarder kroner på å miljøsanere, rydde, sikre og rive tidligere forsvarseiendommer.

- Ett av tiltakene var å rydde sjøbunnen rundt basen og inne i dokken. Vi gjorde dette ved å bruke en teknikk der vi støvsuger opp forurensede masser ned til et visst nivå i havbunnen, sier Camilla Spansvoll i Forsvarsbygg Futura.

Artikkeltags