Fant kongeørn i revesaks

DØDE AV UTMATTELSE: Kongeørna må ha slitt rundt på revesakse helt til den døde av utmattelse.Begge foto: Laila Johnsen

DØDE AV UTMATTELSE: Kongeørna må ha slitt rundt på revesakse helt til den døde av utmattelse.Begge foto: Laila Johnsen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Den totalfredede kongeørna har åpenbart slitt rundt på revesaksa til den døde av utmattelse.

DEL

– Jeg har aldri vært i nærheten av å se noe slikt, sier Dragland til Nordlys.

– Det var et sjokk å se at folk er villig til å bruke slike fangstmetoder i 2010. Dragland og samboeren var på rypejakt i Saltvasskardet ved Altevatn i Bardu da han fikk se hunden komme løpende med en stor fugl i kjeften. Det viste seg å være ei ørn og den satt fast i ei saks.

Må ha lidd

– Det var tydelig at ørna hadde vært død ei stund og man kan bare tenke seg hvilke lidelser den har gått gjennom. Jeg skjønte øyeblikkelig at det ikke ble mer jakt den dagen, forteller Dragland, som øyeblikkelig kontaktet politiet.

Saksa, var ikke festet til bakken, og ørna hadde satt fast ene foten i den. Dragland mener ørna ikke kan ha kommet langt med ei revesaks som har vært så tung at den nærmest har fungert som et lodd.

– Jeg tror den må ha mer eller mindre humpet/fløyet rundt til det har gått betennelse i foten og den har dødd av utmattelse, sier Dragland.

Han er overbevist om at den eller de som satte saksa, har fanget det dyret de ville fange, nemlig rovvilt. Han knekte av foten med saksa på og overleverte den til politiet.

- Bevisst handling

Thor-Ivar Guldberg i det nystiftede private «Nasjonalt Havørnsenter» på Melbu, sier seg enig med Dragland i at dette er en bevisst handling. Han mener det må ha ligget åte i saksa, ellers ville ikke ørna ha søkte mot den.

– Det er ganske mye arbeid å få tak i og legge ut ei slik saks og det er kun rovvilt som ville gå på ei slik felle. Så, ja, jeg er overbevist om at den var satt ut for å fange rovvilt av et eller annet slag.

I motsetning til den fredede havørna, der man har klart å bygge opp bestanden etter at den var sterkt truet, står kongeørna på den såkalte rødlista for truede dyrearter.

Ørna som Dragland fant, er ifølge Guldberg tre-fem år. Den har derfor ikke helt skjønt å passe seg.

– Det er veldig synd at slikt som dette skjer, sier Guldberg.

– Kongeørna står på toppen av næringskjeden. Det betyr at den er veldig utsatt. Hvis den i tillegg utsettes for faunakriminalitet, avtar sjansene for at den skal få forbedret status i rødlista.

Ber folk om tips

Politioverbetjent Kathrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor bekrefter at saken etterforskes som «Brudd på vernereglene for totalfredet fugl»

– Men vi har jo ingen spor å gå etter. Saksa sto ikke fast, så rna kan ha beveget seg over et større område. Det eneste vi kan gjøre er å anmode publikum om tips. Grimnes sier at det ikke er totalforbud mot revesaks. Saksa er utlevert til Statens naturoppsyn i Troms. Det var ikke mulig å få kommentar fra dem i går.

Artikkeltags