Onsdag formiddag gravde Petter Høystad og Frode Hansen frem menneskebein under arbeidet med den nye kunstgressbanen på Bjerkaker.

- Jeg har funnet beinrester før, men det har vært fra dyr. Når vi samla dem sammen så vi at det måtte være fra mennesker, forteller Hansen.

Spent på hva det var

De to jobbet med å grave hull til lysfundamenter ved banen da de fant blant annet lårbein og ribbein i gropa.

De stoppet arbeidet, og fylkeskonservatoren ble varslet.

- Vi ble jo spent på å finne ut hva det var. Det kunne jo være noe som hadde vært der fra gammelt av, sier Hansen.

Arkeologer har vært på stedet, og tatt med seg beinfunn til Tromsø museum.

- Det siste vi fikk høre var at det var fire voksne, en ungdom og ett barn som var funnet, forteller prosjektleder for kunstgressbanen, Knut Bjarne Olsen.

Finner stadig nye bein

Beinene er fra en gammel kirkegård, og det er mest sannsynlig bein under jorda i store deler av området. Mens Nordlys er på stedet finner vi raskt flere bein.

- Her er det noe. Og her ligger det et eller annet, sier Tor Pettersen, mens han stadig finner flere. Onsdag morgen etterlyste kommunen tips fra folk som kanskje kunne vite noe mer om hvor de kom fra, og folk har ringt inn.

- En mann ringte inn å fortalte at familien hans hadde hatt et bilverksted nedenfor lærerskolen. Han kunne fortelle at massene som er tømt på nedsiden av lærerskolen kommer fra en nedlagt kirkegård som var nedenfor Domkirka, forteller Olsen.

Alderen på beinene som er funnet er ikke fastslått. Det tar lang tid å gjøre en slik test, og siden beinene er fra nyere tid, vil det ikke bli gjort.

Massene ble flyttet til området for omtrent 40-50 år siden.

- De behandlet jorda fra kirkegårder på en helt annen måte enn vi gjør i dag, sier Olsen.

Blir begravd

Verken arkeologene eller politiet kommer til å gå videre med denne saken. Arbeidet på banen ble stoppet onsdag, men begynte igjen torsdag.

- Vi fortsatte på de andre stedene i går, og har fått klarsignal til å begynne også her, men venter til kirkevergen er tilbake på jobb over helga, forteller Olsen.

De tar vare på alle bein de finner under arbeidet, og leverer dem til kirkevergen som gravlegger dem.