Samiske forlag sitter på et lager av 150.000 lærebøker. I går fant sametingsrådets Jørn Are Gaski nær 60.000 nye bøker i kjelleren på Sametinget.

– Da vi tok over Sametingsrådet for et halvt år siden var mangel på læremidler problemet. Nå sitter vi med et lager på over 200.000 eksemplarer, sier Jørn Are Gaski (Ap).

Det var ikke skjeletter som ramlet ut av skapene etter Norske Samers Riksforbund, det var bøker, konstaterer Gaski.

– Nå vil jeg jobbe for å få gitt bort disse bøkene gratis. Jeg har blitt fortalt at det forrige rådet ikke ville konkurrere med forlagene. Men dette dreier seg om andre titler enn forlagenes, sier Gaski.

Kurant lager

Frem til 2000 ble bøker produsert og distribuert av Samisk Utdanningsråd. Siden har Sametingets opplæringsavdeling overtatt boklageret. Sametinget produserer ikke lenger selv bøker.

Store deler av lageret i Sametingets kjeller er imidlertid produsert for L97.

– En god del kan brukes innenfor dagens læreplan, sier førstekonsulent Inger Eline Buljo ved Sametingets språkavdeling.

Det dreier seg om 82 titler.

– Det er synd at skoleverket ikke har kjøpt flere av disse, mener Buljo.

I tillegg finnes ni titler for eldre mønsterplaner og videregående skole, samt CDer, spill og plakater. Til sammen 57.505 eksemplarer.

– Noe av dette er foreldet. Vi har foreløpig ikke vurdert å kassere noe, men når vi skal flytte inn i det nye kunnskapsbygget får vi se hva som blir med på flyttelasset, sier Buljo.

Nettportal

Tidligere har Jørn Are Gaski avdekket at samiske forlag har mottatt store tilskudd for å produsere bøker som blir liggende på lager. Dels kommer det av at kommunene ikke er villige til å kjøpe inn bøkene. Gaski mener det er vel så viktig at få kjenner til at bøkene eksisterer på grunn av dårlig markedsføring.

– Bøkene hos Sametinget finnes i en katalog som sendes ut årlig. For å finne forlagenes bøker må man lete i deres enkelte kataloger. Men hvem leser en katalog i dag? Vi vil snarest få opp en internettportal for alle samiske læremidler, sier Gaski.

Avgjørelse neste uke

Restlageret på Sametinget kom som en overraskelse på Gaski, som har brukt mye tid på å rydde opp i situasjonen for samiske læremidler etter at Arbeiderpartiet tok over styringen av Sametingsrådet.

– Vi har ventet to år på å få en ny plan for læremiddelutvikling. Nå har vi brukt seks måneder på å lage en plan. Da får vi beskjed om at den ikke er bra nok, og opplever at representantene fra NSR snekrer sammen en ny plan i løpet av seks timer på bakrommet, sier Gaski.

Sametingets strategiske plan for læremiddelutvikling 2009-2012 skal behandles neste uke.