Fanget kveite på 200 kilo med bare nevene

Artikkelen er over 12 år gammel

Kveita på over 200 kilo la selv til kai i Akkarvik. Dermed kunne Tommy Nilsen og Stein Andreassen sette norgesrekord i håndfanget kveite.

DEL

– Det må nesten være haill, sier Tommy Nilsen.

Han jobber for Avfallsservice, og stakk sammen med kollegaen innom kaia for en prat da de var på den ukentlige turen til Akkarvik på Arnøya utenfor Skjervøy.

Da oppdager formann Stein Andreassen kveita 15 meter bortenfor kaia. Nilsen hiver seg med i den 17 fots åpne båten for å fange udyret. Fortøyningen er nedfrosset, og må kappes. Det står ikke bedre til med motoren, som ikke får kjølevann.

– Det ender med at vi padler bort.

Tatt med kran

Med blåfrosne fingre kommer de bort til storkveita, som ikke viker for båten.

– Om bord hadde vi en langkrok, og jeg får satt den i sporden på kveita. Deretter går Stein frem og slår et tau rundt sporden. Da var den i boks, forteller Tommy Nilsen.

Men den skulle til kai først. Og fisken er nesten like stor som båten, og umulig å buksere om bord. Andreassen tar sjansen på å starte motoren. Så tauer de fangsten inn under kranen på kaia.

– Da var det bare å få slått et kraftigere tau rundt sporden, og heise den opp, sier Nilsen.

Over 200 kilo

– Det tok bare 25 minutter, oppsummerer Andreassen, som ikke synes dette er noe å lage sirkus av. De er vant med store kveiter i Akkarvik, om de ikke akkurat overgir seg frivillig.

– Den veide 171 kilo sløyd. Og jeg sitter med et hau på 27 kilo her. I tillegg kommer blod, innvoller og rogn, så det blir fort over 200 kilo, regner Andreassen.

Nilsen slo altså sin personlige kveiterekord på 2,7 kilo med god margin. Men han fisker nå helst laks i elver, og gleder seg allerede til sommeren. Da har han fått kort i Alta.

– Blir det nedtur med 10-kilos laks nå?

– Det kan hende. Jeg har kjøpt ei havfiskestang, men jeg tror nå fortsatt ikke på at det er så lett å få disse kveitene.

Han tror kveita kan ha fått luft i seg når den har vært oppe på jakt.

– Det hender de er oppe og slår.

«Mistet»

Andreassen forsikrer at kveita var av topp kvalitet. Han har sine teorier om grunnstøtingen, som han er forsiktig med å utdype.

– Jeg tror noen har «mistet» den.

Kveite er fredet for garnfiske nå. Det er derimot lov å ta den på line.

– Men det står ingenting i forskriftene om å ta den for hånd, konstaterer Andreassen, som likevel ringte Råfisklaget for å ha sitt på det tørre.

– No problem, sa de.

– Hvordan deler dere fangsten?

– Deler? Vi deler den på meg. Den er allerede solgt til Tromsø, sier Andreassen. Storfisker Nilsen er dermed henvist til frossendisken, men har fått et minne for livet.

Artikkeltags