Eventyreren Stein P. Aasheim overvintrer sammen med kona Ragnhild og de to døtrene Ingvill og Eline i ei fangsthytte på Austfjordneset på østsiden av Widjefjorden. Dramatikken ved fangsthytta skjedde mandag ettermiddag. Hele familien på fire hadde akkurat kommet tilbake fra en utflukt med de fleste hundene til noen fangstfeller ei mil sør for fangsthytta på Austfjordneset.

Så bare bakparten

– Vi ble ikke oppmerksomme på isbjørnen med det samme. Først bandt vi hundene omkring 50 meter fra hytta. Da vi kom helt bort til hytta, så vi sporene etter at en isbjørn hadde romstert foran hytta. Blant annet var noen hundehus revet ned. Jeg gikk rundt hytta for å se om det var noen skader der. Da jeg kom rundt, oppdaget jeg isbjørnen som var i ferd med å ta seg inn et vindu på tverrenden av hytta. Jeg så bare ryggen og bakparten på bjørnen. Jeg ropte til de andre at bjørnen var her og at alle måtte komme seg inn i hytta, forteller Stein P. Aasheim på satellitttelefon fra Svalbard.

Han sørget for at hele familien kom seg inn i hytta. Oppholdsrommet i hytta ligger i motsatt ende av hytta i forhold til det vinduet isbjørnen var i ferd med ta seg gjennom. Rett innenfor vinduet der isbjørnen var i ferd med å bryte seg inn, er det først et vedlager. Mellom vedlageret og oppholdsrommet er det et matlager. Det kan nok tenkes at det var denne maten isbjørnen hadde fått ferten av.

1,5 meter unna

Med en signalpistol i den ene hånda og en revolver av typen Magnum 44 i den andre, gikk Stein P. Aasheim fra oppholdsrommet til matlagret.

Han hørte at bjørnen romsterte, men visste ikke om dyret var på taket, inne i vedlagret eller på utsiden av fangsthytta. Da han åpnet døra fra matlagret til vedlagret, møtte han en bjørn som hadde hodet og nakken inne i vedlagret. Det er bare to meter fra vinduet til døra som Aasheim åpnet.

– Bjørnen blåste i nesen, hveste og gjorde angrepsbevegelser mot meg. Dyret dekket hele vinduet, og hodet var så langt mot meg som den klarte å komme. Jeg skjøt ett skudd fra en og en halv meters hold med revolveren mot hodet på bjørnen. Da forsvant den fra vinduet. Da gikk jeg tilbake til oppholdsrommet og ut gjennom den andre inngangen. Utenfor så jeg bjørnen som blodig i ansiktet gikk i ring. Den var tydelig skadeskutt. Jeg skjøt tre skudd til med revolveren for å avlive dyret, forteller Stein P. Aasheim.

Kona kom så med haglgeværet, og han skjøt også to skudd med sluggs blykuler mot isbjørnen.

– Jeg vet ikke i hvilken grad det var nødvendig med alle skuddene, sier Stein P. Aasheim.

Sannsynligvis var allerede det første skuddet dødelig. Etter at bjørnen sluttet å røre på seg, kunne man konstatere at det første skuddet mot hodet på isbjørnen som ble avfyrt inne i vedlagret, har gått gjennom øyet på dyret.

«Ytterst truende»

Aasheim er veldig lei seg for at han har skutt en isbjørn. All isbjørn er totalfredet på Svalbard.

– Jeg skulle gjerne vært det hele foruten. Jeg har gang på gang tenkt gjennom om jeg kunne ha handlet annerledes. Når jeg har fått det hele litt på avstand, er det enkelt å tenke rasjonelt på hva slags handlingsalternativer jeg hadde. Men det var ganske hektisk i noen sekunder, og der og da opplevdes situasjonen ytterst truende. Jeg var mindre enn to meter unna en bjørn som prøvde å komme mot meg, og jeg hadde familien min i den andre enden av hytta, forklarer Aasheim.

– Hvordan har stemningen vært i familien etter dette?

– Det har vært mye styr. Skytingen oppledes veldig dramatisk. Så har det vært mye styr med Sysselmannen, helikopterfolk og politiavhør. Alt sammen gjør at det oppleves som en ytterligere dramatisering, forteller Aasheim.