Gå til sidens hovedinnhold

- Et helvete av død og fordervelse

Artikkelen er over 7 år gammel

Mads Gilbert ber norske myndigheter våkne.

Flere hundre fylte Stortorget i Tromsø under gårsdagens solidaritetsmarkering for Gaza. De ventet kanskje særlig på at Mads Gilbert skulle fortelle om sine opplevelser etter at han onsdag ankom Norge etter 15 dager ved Shifa-sykehuset med stadig flere skadde og drepte i bombeangrepene på Gaza.

– Det har vært et helvete av død og fordervelse, og en råskap i bombingen som jeg aldri jar opplevd tidligere, sa Gilbert i sin appell foran folkehavet på Stortorget.

Gilbert hadde ferske tall over krigens ofre. Så langt er 1357 palestinere drept, hvorav 315 barn. Over 8000 er skadd – hvorav 2307 barn.

– Hver fjerde drepte er barn, og hver tredje skadde er barn, fastslo Gilbert.

– Må våkne

Det er 24 dager siden bombingen startet, og tapstallene stiger stadig. Overfor Nordlys sier Gilbert at han likevel tror internasjonale reaksjoner og protester kan få slutt både på krigen og den underliggende okkupasjonen og blokaden.

Men han bønnfaller også norske myndigheter om å reagere.

– Har du glemt alle reglene du lærte da du var leder i Røde Kors. Hvorfor ble du så stille da du ble utenriksminister. Du må våkne, Børge Brende, oppfordret Gilbert.

Maktesløs

Det var Palestinakomiteen i Tromsø som arrangerte gårsdagens solidaritetsmarkering. Ved siden av Mads Gilbert deltok en rekke appellanter, blant dem Knut Borud fra Palestinakomiteen, Kristine Larsen fra LO, Ina Kongsnes fra Redd Barna og Ingrid Evertsen fra Krafttak for Gaza. Nihal Afana, som selv er fra Gaza, fortalte hvordan hun opplever krigen sett fra Tromsø.

– Jeg snakket med min mor som fortalte at naboene var blitt angrepet, og at alle nå lette etter et trygt sted. Men det er ingen trygge steder i Gaza. Selv føler jeg meg maktesløs når jeg er her – jeg kan ikke gjøre noe for mitt folk. Men samtidig kan vi alle vise solidaritet. Solidaritet betyr enormt for folket i Gaza.

Sverre Kjelsberg, Marthe Valle, Frode Larsen, Maryon Eilertsen og Trond Peter Stamsø Munch deltok med kulturinnslag.

Kommentarer til denne saken