Erling og Maries mordere ble aldri tatt

Fra venstre: John Eiolf Bjørn (18) omkom i Lyngen i 1996. Familien tror han ble drept. 
I midten: Erling Eriksen (85) ble drept i 2002. 
Til høyre: Marie Louise Bendiktsen (59) ble drept i 1998.

Fra venstre: John Eiolf Bjørn (18) omkom i Lyngen i 1996. Familien tror han ble drept. I midten: Erling Eriksen (85) ble drept i 2002. Til høyre: Marie Louise Bendiktsen (59) ble drept i 1998.

Artikkelen er over 8 år gammel

Og hva skjedde med John Eiolf (18)? Her er de uløste dødsgåtene i nord.

DEL

De fleste drap blir oppklart. Men noen få mysterier lever videre.

Statistikk fra Kripos viser at kun 9 av 312 drapssaker de siste ti årene i Norge fortsatt står uløst.

Igjen gjenstår noen få, uoppklarte drap. År etter år sliter de på etterlatte som ikke får svar. I Troms har vi to slike tilfeller.

Natt til 16. november 2002 brant huset til Erling Eriksen (85) på Breivikeidet ned til grunnen. 85-åringen ble funnet i brannruinene. Obduksjonen viste raskt at han ikke omkom i brannen. Han hadde ikke røyk i lungene, og i tillegg ble en tøyfille funnet i munnen hans.

Det ble slått full drapsalarm, og en mann i 30-årene kom raskt i politiet søkelys. Mannen ble siktet for drapet og varetektsfengslet i åtte uker, men siktelsene falt fordi politiet ikke hadde nok bevis.

Oppbevarte penger

Slik står saken seg den dag i dag - snart ti år etter. Nevø Noralf Eriksen (66) har mistet håpet om at drapet på onkelen noensinne blir oppklart.

- Det har jeg ingen tro på, sier han til Nordlys.

Nevøen har gjort seg opp mange tanker om drapet, men mener den mest sannsynlige forklaringen er at det er innbrudd som har gått galt. Erling Eriksen gjemte nemlig store summer kontanter hjemme, og drøye to uker etter drapet ble det funnet 80.000 kroner i en konvolutt ved brannruinene.

Samtidig var det ikke mange som visste at 85-åringen hadde slike summer for hånden.

- Det gjør at jeg tror det var noen som kjente han, eventuelt at de har fått opplysninger fra noen som visste det. At han ble tatt av dage, kan skyldes at han gjenkjente én eller flere personer, sier Noralf Eriksen.

Overfalt og drept

15. juli 1998 ble Marie Louise Bendiktsen (59) overfalt, voldtatt og drept i sitt hjem på Sjøvegan. Obduksjonsrapporten fastslår at hun ble knivstukket mellom 15 og 20 ganger, før gjerningsmannen tente på huset. En omfattende politietterforskning fulgte, uten at noen ble siktet i saken. Drapet har vært gjenopptatt, men i dag er sporene kalde.

- På den ene siden leger tiden litt, og det er jeg glad for. På den andre siden tenker man jo på det. Vi skulle gjerne ha fått et svar. Det er tungt å gå rundt og ikke vite, sier datteren Tone Bendiktsen (53).

Hun levner lite håp for at drapet lar seg oppklare. DNA-materialet er i dag ødelagt, men likevel håper Bendiktsen at gjerningsmannen kanskje vil innrømme udåden når saken foreldes etter 25 år.

- Når det ikke er fare for å bli straffet er det kanskje noen som vil lette på samvittigheten.

- Jeg vil aldri slutte å håpe på en avklaring. Det er ikke nødvendigvis for at noen skal straffes for det, men det handler om trangen til å vite hvorfor min snille mamma, som ikke hadde gjort noen fortred, ble drept, sier hun.

Hva skjedde med John Eiolf?

Det finnes også eksempler på saker som politiet har etterforsket og aldri funnet løsningen på. I flere tilfeller har slektninger ment at det måtte være drap.

I Lyngen sitter Kjell Bjørn (67) igjen. Han har mange spørsmål, men fortsatt ingen svar på hva som skjedde med sønnen John Eiolf Bjørn (18).

18-åringen forsvant sporløst søndag 21. januar 1996. Levningene ble først funnet i august 1997, like ved lysløypa utenfor Lyngseidet.

I ti år trodde politiet at Bjørn frøs ihjel. I mellomtiden koblet både familien og Se og Hør inn privatetterforsker Tore Sandberg. I 2007 kom han over et vitne som utpekte et åsted for det som angivelig skulle ha vært et drap.

Opplysningene var alvorlige nok til at Kripos ble koblet inn og gjorde nye undersøkelser på Lyngseidet. To måneder senere kom politiet til at de ikke hadde holdepunkter for at noe kriminelt hadde skjedd.

- Vi er fortsatt overbevist om at John Eiolf ble drept. Politiet overså flere åpenbare spor de burde ha fulgt opp, sier Kjell Bjørn til Nordlys.

De har siden 2007 benyttet seg av en ny privatetterforsker.

- Han har gjort flere fremskritt. En dag håper vi at dette kan bli oppklart, sier Kjell Bjørn.

Artikkeltags