En fantastisk skatt skal nemlig, ifølge historier og teorier, ha blitt gjemt her for over 200 år siden. De franske kronjuvelene, som forsvant under den franske revolusjonen.

Og kanskje er det gull en plass i terrenget her også. Hvem vet?

– Rene gull-Strupen altså?

– Jada, det kan dere absolutt skrive, sier Oddvar Olavsen (48), og ler godt.

Han eier Strupen gård, og har dype røtter i denne bygda i Balsfjord. Vi har svingt av fra E6, vel 12 kilometer fra kommunesenteret Storsteinnes. Strupen står det på skiltet, svart på gult.

Nært europaveien, hovedferdselsåren i nord. Men likevel litt bortgjemt. Litt avsides. Men bygdas navn er jo herlig.

– Ja, dere er ikke de første som reagerer på navnet. Jeg husker at gruppen Prima Vera med Jahn Teigen hadde Strupen-skiltet på et foto på en av platene sine. Det er nok mange som har svingt inn her, bare på grunn av navnet, sier Oddvar Olavsen.

Klemt mellom to åser

Stolt viser han oss rundt her. Geleider oss langs grusveien som slynger seg trangt mellom to åssider. Her ligger trolig forklaringen på bygdas navn. Trangt som en strupe.

– Jeg tror bygda har fått navnet på grunn av at elven, veien og dels bygda ligger klemt mellom de to åsene.

Så er vi helt inne i Strupen. 4-5 hus. Noen fjøs. Noen uthus. En idyll. Her er det lunt. Grønt og frodig. Noen sauer beiter oppe i gressbakken.

Oddvar eier Strupen gård, som har vært i hans families eie i generasjoner. Bolighuset står ubebodd og benyttes som fritidsbolig. Men fjøset bruker han. Han er sauebonde, med rundt 125 sauer.

Vrangstrupen. Sangstrupen. Renser strupen. Gullstrupen. Oddvar Olavsen har hørt alle blødmene før.

Har renset Strupen

– Ja, vi har jo faktisk renset Strupen litt. Det har vært en innsamlingsaksjon for metall- og jernavfall her nylig, smiler han. – Vi er vante til navnet, men jeg skjønner at det kan høres artig ut for andre. Det er jo litt uvanlig, men det er også en plass i Lyngen som heter Strupen, forteller han.

På 1950-tallet bodde det omkring 150 sjeler her. Nå er de 17 fastboende. De var nede i 12- 13, men har faktisk hatt en viss tilflytting de senere år. Lenger oppe ligger en perle, Juksavatnet. Som er mye brukt som utfartssted.

Kronjuvelene

Området kan skjule en skatt. Under den franske revolusjonen på slutten av 1700-tallet ble kronjuveler stjålet fra slottet i Paris. Ifølge historiene skal de flyktende tyvene til slutt, av alle steder, ha havnet i Strupen-området. Der skal de ha blitt drept, og juvelene skal ha blitt gjemt.

Magnvald Steinhaug i Balsfjord har i mange år lett etter dem. Både i terrenget og i Juksavatnet. Historien om juvelene er selvsagt godt kjent i bygda.

– Tror du på dette, Oddvar Olavsen?

– Jg vet ikke hva jeg skal si, men vi må jo si ja, ler han. Selv har han ikke vært ute og lett. Men i vinter kjøpte han seg metalldetektor.

– Det kan jo godt hende at jeg tar meg en runde og leter, sier han. Som også har hørt at en kar i ei nabobygd fant gull for noen år siden. Men mannens etterkommere vet ikke hvor han fant gullet.

– Her er jo store landområder. Det hadde jo vært artig å sjekke lite grann, sier Oddvar Olavsen. Vi aner at han kommer til å teste metalldetektoren.