Gå til sidens hovedinnhold

- Engstelig, urolig og dårligere selvtillit

Artikkelen er over 8 år gammel

Likevel vurderer halvparten av nordnorske kvinner kosmetiske inngrep, viser ny undersøkelse.

Halvparten av unge kvinner i Nord-Norge er positive til å legge seg under kniven for å gjennomføre en skjønnhetsperasjon. Det viser en ny doktorgrad publisert ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø.

– Jeg er litt overrasket over at så mange ønsker kirurgiske inngrep, sier Iiná Márjá Jávo ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø.

Jávos doktorgrad, som omhandler kvinners ønske om å forbedre sitt utseende, viser at hele 49 prosent av kvinnene som deltok kunne tenke seg en skjønnhetsoperasjon. 3,4 prosent av damene hadde allerede gjennomgått et inngrep, melder Universitetet i Tromsø.

- Kun større bryster

Mandag skrev Nordlys om Elise Irene Johansen (18) som var i Tromsø for å få operert inn silikonimplantater. Nylig har man senket aldersgrensen fra 20 til 18 år flere steder.

- Det er fordeler og ulemper med det. Når maner 18 år kan kan stemme, man har lov til å kjøre bil, men jegt vet ikke hvorfor man har gått bort fra den selvpålagte 20-års grensen man hadde tidligere flere steder. Personlig synes jeg en 20-års grense har vært grei å forholde seg til, men jeg tror ikke at vi nå vil oppleve en eksplosjon av 18-åringer som ønsker plastisk kirurgi, sier plastisk kirurg ved Universitetssykehuset nord-Norge (UNN), Erling Bjordal til Nordlys.

Les også: – Tyngdekraften virker på alle

Han er veldig klar på hva silikonimplantanter fører til.

- Det eneste man oppnår er større volum i BH. Det er ikke noe annet enn det, men man kan få nedsatt og endret følelse i brystene, men vi har veldig sjelden pasienter som har opplevd store komplikasjoner, sier han.

Psykososiale problemer

Jávo som leverte sin doktorgrasavhandling 30. mars i år, ble veiledet av Tore Sørlie, professor i psykiatri ved avdeling for klinisk psykiatri ved Universitetet i Tromsø.

Av de 1.862 unge kvinnene i Troms- og Finnmark som svarte på til sammen 114 spørsmål hver i undersøkelsen, kom det fram at et dårlig selvbilde ofte har sammenheng med ønsket om å utføre plastisk kirurgi.

- Det man så når man sammenlignet de som ikke ønsket kosmetiske inngrep og de som ønsket det, var at de som hadde et ønske om å utføre et slikt inngrep gjennomgående har større psykososiale problemer, sier Sørlie.

- Det de sa var at de ofte var mer engstelig og uroligere, har dårligere selvtillit. Det var også en del sosiale faktor inne i bildet. Flere av de som ønsker å få gjrot kosmetiske inngrep, kjenner folk som har gjort det og har hatt gode erfaringer med det, sier han.

Sørlie mener flere kvinner kunne ha spart utgiftene ved og smertene som følger med en plastisk operasjon.

- Kanskje kunne hjelp fra psykolog i mange tilfeller gjøre bedre nytte, sier han.

Undersøkelsene ble påbegynt i 2006 og avsluttet ved endelig avhandling mars i år.