Endelig gjennomslag

Artikkelen er over 16 år gammel

Åse Pedersen og Mary Mikalsen bor i hver sin ende av Isfjelltunnelen. I går møttes de på midten da salven for gjennomslag ble avfyrt.

DEL

Gårsdagen var en milepæl for kåfjordsamfunnet. På slaget klokka 15.00 fyrtes salven av som gjør at det blir tryggere å ferdes på den rasutsatte strekningen mellom Birtavarre og Manndalen.

Tryggere vei

– Vi har hatt ras her både somrer og vintrer. Mange har vært redd for å kjøre denne strekninga. Nå som det snart blir tunnel blir det også tryggere for oss å ferdes langs veien, sier en smilende og fornøyd Åse Pedersen fra Birtavarre.

Daglig kjører hun langs den rasutsatte strekninga som binder. I går feiret hun gjennomslaget sammen med 40 arbeidere fra Mesta, Statens vegvesen og ikke minst sin «nye nabo» Mary Mikalsen fra Manndalen.

– Imponerende

– Det er et imponerende stykke arbeid de har gjort med tunnelen. Og det er artig å være her inne og se hjertet av fjellet – for det er jo det det er, sier Mary Mikalsen.

Hun kan berette om flere små og større ras gjennom tidene. Sist steinraset på nordsiden av Isfjelltunnelen i sommer.

– Noen ganger har vi vært nødt til å ta båt over fjorden på grunn av ras. Med tunnelen blir det straks tryggere å bo her, fastslår hun.

Ferdig før tida

Arbeidet med Isfjelltunnelen startet opp i september i fjor. Den er beregnet å stå ferdig i november til neste år. Og det er ett år før opprinnelig planlagt.

– Statlige bevilgninger har gjort det mulig å jobbe intensivere arbeidet med tunnelen, sier prosjektleder Torbjørn Jørgensen fra Statens vegvesen.

Lengden på tunnelen er 3219 meter. I motsetning til Skardaltunnelen i Kåfjord har fjellkvaliteten vært mye dårligere i Isfjellet.

– Fjellet er av glimmerskifer og er vanskelig å jobbe med, sier Jørgensen.

Glimmer i fjellmassene avgir mer finstoff og støv langs veiene – noe som blant annet har ført til klager fra bilister og folk som har ferdes i området.

Gjennomslagsfest

Det er en tradisjon å feire med god mat og drikke når det blir gjennomslag i en tunnel. I går hygget de vèl førti arbeiderne seg med en bedre middag i Birtavarre. En av disse var Inge Andreassen (59) fra Silsand. Han har jobbet som veiarbeider i 40 år og går av med pensjon i år. I den anledning var det han som fyrte av gårsdagens ladning.

– Min første jobb som veiarbeider var med Goulasutbyggingen her i Kåfjord, og nå avslutter jeg også karrieren min i samme området, fortalte den snart pensjonerte veiarbeideren fra Senja.

Artikkeltags