På forhånd var de svært spente, medlemmene i Tromsø Astronomiforening. Men etterpå kan leder Steinar Thorvaldsen konstatere at opplevelsen ble fullkommen.

SE BILDER: Midnattsolformørkelsen

– Det ble jo full klaff. Terningkast 19,5, sier han lattermildt da Nordlys ringer dagen derpå.

– Bedre enn Bodø

– Hvor valgte dere å dra?

– Vi var på Fjellheisen. Det var faktisk midt i blinken. Det var fullt med folk oppå der. Det klarnet opp rett før, så vi fikk med oss hele fenomenet.

– Og hvordan så det ut derfra?

– Jo, det var midnattssola som dukket fram. Først var den trill rund. Så kom måneskyggen inn. Etter hvert så sola ut som en båt. Og litt «skyspill» var det også der.

– Tromsø fikk full uttelling, og mye bedre enn Bodø, triumferer Thorvaldsen.

Kanskje til kjendis-astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaards lille skuffelse: han valgte seg Bodø da værprognosene spådde bedre sikt der.

– Himmelsk opplevelse

Oppe på Fjellheisen i Tromsø hadde det samlet seg en liten skare med folk. Og ifølge Thorvaldsen fikk de valuta for pengene, og vel så det:

– Det klarnet opp i et vindu akkurat rundt selve hovedfenomenet. Det var en himmelsk opplevelse, sier han.

Selv tok han bilder hvert 30. sekund som ble publisert på astro.viten.no, et prosjekt som styres av nevnte Røed Ødegaard, og som involverer blant annet Universitetet i Tromsø.

På nettsiden ble det også streamet direkte-bilder fra hendelsen. NRK var også til stede og filmet. Det samme var profesjonelle naturfotografer. Resultatene kan det imidlertid ta en stund før vi får se.

Inntil videre kan du kose deg med lesernes bilder!

BILDER: Midnattsolformørkelsen

Venuspassasjen neste

Neste store opplevelse på linje med solformørkelsen fra natt til torsdag blir om fire år.

– 20. mars 2015 blir neste mulighet. Da vil sola være 95 prosent dekket sett fra Tromsø, og 97 prosent fra Lofoten. På Svalbard blir formørkelsen total, opplyser Thorvaldsen.

Og for de som ikke klarer å vente så lenge, er det en spennende begivenhet allerede neste år. Først blir det en liten solformørkelse 21. mai, men 6. juni kommer det store høydepunktet:

– Da kommer Venuspassasjen, der planenen Venus passerer foran solskiva og blir synlig som en prikk mot sola, avrunder Thorvaldsen.