Emily skaffet samisk senter

Artikkelen er over 16 år gammel

Det var en liten kvinne fra Filippinene som stjal showet da det samiske språksenteret ble åpnet i Lakselvbukt i Tromsø i går.

DEL

Emily Pope Bjørsmo (31) har ledet prosjektarbeidet som har ført frem til at Lakselvbukt i Ullsfjorden har fått landsdelens sjuende språksenteret. Representanter for Sametinget, fylkestinget og Tromsø kommune sto frem på grendehuset i Lakselvbukt og roste henne for arbeidet hun har startet.

– Hun har imponert oss voldsomt for sin arbeidskapasitet, sin idérikdom og sine kunnskaper, sa Margaret Guttormsen i styringsgruppen for prosjektarbeidet.

– Opprettelsen av ble vedtatt i kommunen i 2002, og det er over alles forventninger at fremdriften skulle gå så fort, la enhetsleder Jan Einar Reiersen i kommunens plan- og næringsavdeling til.

Selv forsøkte Emily etter beste evne å fordele rosen til styringsgruppa og nøkkelpersoner på Sametinget, i Troms fylke og i Tromsø kommune som alle har støttet prosjektet og som gjennom sine bevilgninger har gjort det mulig å komme i gang.

Med fire språk i bagasjen

Emily kom til Karasjok som forskremt adoptivbarn i 1983. Med engelsk far og samisk mor har hun vokst opp i et hjem der språklig variasjon har vært med på å prege hennes oppvekst. Hun flyttet til Lakselvbukt 1998 da hennes mann fikk arbeid som lærer.

I mellomtiden har hun rukket å ta hovedfag i sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø med lojalitetskonflikter i sukkerrørsplantasjer som tema. (Ikke et typisk samisk problemområde, innrømmer hun, men det ga henne mulighet til å besøke sitt fødeland og gjøre feltarbeid).

Hun snakker utmerket samisk, men planlegger også å ta samisk grunnfag.

– Føler meg som same

Hun fant det naturlig å søke kontakt med det samiske miljøet i bygda, og fire år senere var hun i gang med å forberede opprettelsen av et kulturelt fellesskap som hun håper skal utvikle seg til et kulturelt kraftsenter som skal vitalisere det samiske språket og kulturen i hele Tromsø-regionen.

– I dag føler jeg meg som same, og derfor ser jeg på språksenteret som veldig viktig for kulturutviklingen i et område der det kan være behov for en vitalisering og en samling om samiske verdier, sier hun til Nordlys.

Blant de konkrete tiltakene som allerede er godt i gang i språksenterets regi er å rekonstruere ullsfjordkofta. Om en måned håper hun at de fire første koftene skal kunne presenteres under feiringen av 17. mai.

Om noen måneder skal den første lederen ansettes ved senteret.

Tromsøs varaordfører Veronica Wik, sametingsrepresentant Johan Mikkel Sara og samekonsulent Raimo Valle i Troms fylke var blant dem som under åpningshøytideligheten i går ettermiddag uttrykte de store forventningene de har til språksenteret.

– Skal bli som en motor

– I Tromsø håper vi at språksenteret kan bli en motor som skal spre ringer av samisk kultur både i Tromsø og i kommunene i regionen, sa varaordfører Wik.

Tromsø kommune har påtatt seg å ta seg av den organisatoriske administrasjonen av senteret, men det ble understreket at det er lokalbefolkningen selv som skal drive utviklingen frem.

Artikkeltags