Gå til sidens hovedinnhold

Elisabeth låner ut TV-stua til husløse studenter

Artikkelen er over 8 år gammel

- Det er ikke bare studenter som har en sofa å leie ut. Alternativet hvis de ikke finner seg noe, er veldig trist, mener Elisabeth Øvreberg.

- Studentene kommer til Tromsø og vil studere, og så må de reise hjem fordi de ikke har et sted å bo. Det er alt for galt, forteller Elisabeth Øvreberg til Nordlys.

Hun har valgt å åpne opp hjemmet sitt og tilby midlertidig overnatting i tv-stua si til høsten.

- Det skulle bare mangle at de fikk låne en sovesofa og en liten do. Å ligge i kalde bomberom eller i sovesal er ikke helt optimalt, synes hun.

Øvreberg jobber selv som forskningsjournalist på universitetets medisinske fakultet. Hun vet hvordan det er å være student på jakt etter bolig.

- Jeg har selv vært der de er i dag. I fjor leide jeg ut til ei jente, og jeg synes det var så koselig. Det er unge flinke mennesker, og da er det viktig at vi hjelper dem, mener hun.

Valgte medisinstudent

Da ei 19 år gammel jente la ut forespørsel på Facebookgruppen «Debutuka Tromsø Sofahjelpen», var Øvreberg rask med å svare.

- Da jeg så at en medisinstudent trengte plass, tenkte jeg at jeg måtte hjelpe til. Jeg vil jo de skal bli her.

Hun oppfordrer andre til å åpne opp hjemmet sitt for de boligtrengende.

- Det er veldig mange eneboliger som sitter med en tv-stue eller et lite gjesterom. Med tanke på at alternativet til studentene er å snu og dra hjem igjen, må man kunne åpne dørene litt, sier Øvreberg.

- Sofahjelpen er egentlig for andre studenter, men jeg føler at det ikke bare er studenter som må hjelpe til. Hele byen har en sofa eller tv-stue, og mange kan hjelpe.

Deler ut madrasser

Leder for Debutuka i Tromsø, Ove Petter Sørheim, forteller at sofahjelpen også i år går over all forventning. Men det er fortsatt mange som trenger sted å sove.

- I år har vi fått tak i 60 oppblåsbare sovemadrasser. De deles ut gratis til de som tilbyr sted å sove, men som ikke har seng eller sofa. Det skal ikke koste noe å dele ut sofaen sin, det skal bare hjelpe, sier han.

Sørheim forteller at det hvert år også er folk utenfor studentmiljøet som tilbyr ledig rom midlertidig.

- Vi er glad for alle som har noe å tilby. Vi har merket at flere har startet aktiviteten på sidene tidligere enn før. Jeg har et inntrykk av at boligsituasjonen er verre i år, sier han.

Lederen oppfordrer studentene til å stå på.

- Du må bare ringe på alt du finner, og det er lurt å legge ut annonse selv. Mange utleiere orker ikke å legge ut fordi det er så stor pågang, men tar heller kontakt selv. Gå gjerne sammen med andre boligsøkere, og ikke vær så kresen på lokalitet, tror Sørheim er lurt.

Garanterer boliger

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard (Ap) lover at det blir bedre til neste år.

- Det private leiemarkedet i Tromsø er veldig vanskelig. At Tromsø har svært mange studenter i forhold til innbyggertallet, gjør ikke situasjonen noe bedre. Det er boligmangel i Tromsø, og studentene stiller sist i køen, sier Svensgaard.

Allerede til høsten starter utbyggingen av 350 nye studentboliger i Dramsveien på Tromsøya.

- Tromsø skal bli den første studentbyen som gir hybelgaranti til alle førsteårstudenter. Det er veldig viktig i den store konkurransen om studentene for å gjøre universitetet i Tromsø attraktiv. Også nytt studenthus vil være på plass snart. Disse to tingene har vært fylkets satsningsområde for studentbyen Tromsø, sier Svensgaard.

Kommentarer til denne saken