Elin sykler 3300 km til Norges fire ytterpunkt

Elin Dragøy sykler til landets ytterpunkter, og har valgt en 3300 kilometer lang rute der steder hun ikke har vært tidligere er prioritert.

Elin Dragøy sykler til landets ytterpunkter, og har valgt en 3300 kilometer lang rute der steder hun ikke har vært tidligere er prioritert. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

- De første ni dagene har vært et eventyr.

DEL

For to år siden kom ideen som ble et kick. Nå tråkker Elin Dragøy mellom Norges ytterpunkter, og har ikke angret en meter.

Den 55 år gamle Tromsø-kvinnen og hennes sykkel har nå lagt bak seg Finnmark, og landets østligste og nordligste fastlandspunkt. Nå gjenstår «bare» Vardetangen nord for Bergen og Lindesnes.

Et eventyr

- De første ni dagene har vært et eventyr. En fantastisk opplevelse. Jeg gleder meg til resten av turen, sier hun.

Kort oppsummert så har det vært hektiske dager i mektig natur, skiftende vær, en masse hyggelige mennesker og mye motvind.

- Motvind er mye verre enn bakker. Det er utmattende å nesten stå i ro på flat vei, sier hun.

Sta og seig

Elin Dragøy innrømmer gjerne at hun både er sta og seig. Har hun satt seg et mål, så klarer hun det.

Den ca. 3300 kilometer lange sykkelturen dukket plutselig opp som en ide for to år siden. I et radioprogram fortalte to 19 år gamle jenter om sin sykkeltur Norge på lags. Dragøy tente på ideen og tekte «klarte de det, så skal jeg også klare det». Hun bestemte seg, og siden har det vært intens planlegging og mye logistikk. Nå er hun endelig i gang, og hun våkner til hver ny sykkeldag med stort pågangsmot.

- Et mål er å oppsøke landets fire ytterpunkter i nord, sør, øst og vest. Et annet mål er å se steder jeg ikke har vært før, og få meg med inntrykk og opplevelser underveis, sier hun.

Opplevelser

I Vardø, landets østligste by, besøkte hun Heksemonumentet, et hundre meter langt kunstverk spekket med tankevekkende historie. I Alta vandret hun rundt på helleristningene, og levde seg inn i hvordan folk bodde langs fjorden for 4-5000 år siden.

I Finnmark tråkket hun fra Vardø til Vadsø til Tana Bru, over Ifjordfjellet til Slettnes fyr, og med hurtigruten fra Kjøllefjord til Havøysund. Alle nye steder for henne.

Hun styrer bevisst unna hjembyen Tromsø, men gleder seg til Steigen, Hamarøy, Kjerringøy, Saltstraumen og den vakre kystriksveien i Nordland.

Senere blir det Trollstigen, Molde og vakre fjelloverganger. Hun kombinerer syklingen med hurtigbåt på enkelte strekninger, for å få med seg mest mulig.

Kontaktskapende

Mange har lurt på om det ikke er kjedelig å sykle så langt alene, og svaret er klart: Vet ikke, har aldri prøvd å sykle sammen med mange andre.

Men en ting er sikkert; Å komme alene på sykkel er kontaktskapende. Elin har møtt utrolig mange hyggelige mennesker, hun neppe ville ha møtt om hun kjørte samme strekningen i bil.

- Det blir god tid til å tenke tankene helt ut. Jeg lytter ikke til musikk, men benytter gjerne tiden til å drøfte ting med meg selv, samt minnes. På strekningen fra Alta tenkte jeg mye på min far som dessverre døde for fire måneder siden. I sin ungdom syklet han også Alta-Tromsø, og jeg vet han ville vært stolt over meg nå, sier hun.

Bryllupsdag

Dragøy har tidligere løpt maraton, hun leder bedriftsidrettslaget på jobben og har alltid holdt seg i form. Kroppen føles fin etter de første ca. 700 kilometerne på sykkelsete. Og i Steigen har hun bestilt massasje, noe hun gleder seg til.

20. juli skal Elin Dragøy trille opp foran fyret på Lindesnes, og en opplevelsesrik ferd er over. Men først gleder hun seg til 25. juni.

- Da har Terje og jeg 30 års bryllupsdag, og vi møtes vi på Rundhaug Gjestegård for å markere dagen, smiler Elin Dragøy.

Artikkeltags