Elevene må legge mobilene fra seg etter flere uheldige videoer på sosiale medier

NY HVERDAG: Elevene Andrea Hanssen (t.v.), Konstanse Grande Øijord, Klarise Smuk og Veronika Eide opplever skoledagen som helt annerledes, både på godt og vondt.

NY HVERDAG: Elevene Andrea Hanssen (t.v.), Konstanse Grande Øijord, Klarise Smuk og Veronika Eide opplever skoledagen som helt annerledes, både på godt og vondt. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Alle mobiltelefonene på skolen i Gryllefjord blir samlet inn i en kurv om morgenen, og elevene får dem ikke tilbake før skoledagen er slutt.

DEL

GRYLLEFJORD (Nordlys): Mobilforbudet ved skolen ble innført for halvannen uke siden etter unison oppslutning fra foreldrene. Bakgrunnen skal ha vært flere tilfeller der bilder og videoer av elever i uheldige situasjoner har blitt lagt ut på sosiale medier.

– Det har blitt tatt bilder både i garderobe og dusj som har blitt lagt ut, sier lærer Lars Torbjørn Stenholdt.

Nestleder Johnny Wilhelmsen ved Gryllefjord Oppvekstsenter bekrefter dette. Han sier det også dreier seg om opptak av krangling og ting som skjer ute i skolegården.

– Det har ikke vært skikkelig stygge ting, men et par grensetilfeller. For eksempel det å filme elever som ikke bør filmes når de utagerer, og legge dette ut på nett, sier han.

Flere positive effekter

Nå blir imidlertid alle mobiltelefonene samlet inn om morgenen, og lagt i en kurv på Wilhelmsens kontor. Der blir de liggende til skolen er slutt. Mange velger heller bare å la mobilen bli hjemme nå når de uansett ikke kan bruke den på skolen, og ifølge Wilhelmsen har forbudet virket positivt på mange måter.

– Det har vært veldig lite protester fra elevene. Det er et par jenter på ungdomsskolen som sørger, og det er ektefølt for de er avhengige av mobilen. Ellers merker vi at elevene er blitt mer konsentrerte og mer i «nuet» når de ikke har mobilen i sekken og hører de får meldinger de må svare på. Jeg har kjempetro på at vi får bedre skoleprestasjoner med dette forbudet. Dessuten blir miljøet mye bedre når elevene er sosiale på den «gamle» måten, sier han.

Blir bedre kjent

Ungdomsskolejenter som Nordlys snakker med tilkjennegir både smerte og glede ved forbudet.

– Det er kjipt å gå seks timer uten mobiltelefon. Tragisk. Jeg vil ha den 24 timer i døgnet, sier Andrea Hanssen, som ikke legger skjul på at hun er ganske så mobilavhengig.

Venninnen Veronika Eide trekker fram det positive med å være uten mobil på skolen.

– Vi blir kjent med hverandre, i stedet for å skrive meldinger og sende bilder. Det blir mer sosialt. Vi snakker med hverandre, sier hun.

– Dette blir litt «overkill»

Leder Benjamin Skiaker Myrstad i Elevorganisasjonen synes det er noe drøyt å samle inn mobiltelefonene.

– Hvis det er nedfelt i skolens ordensreglement, så er det lov å gjøre det. Men vi mener dette blir litt «overkill», litt dramatisk og unødvendig. Det er litt spesielt ikke å ha mobil i friminuttene for å ha kontakt med venner og andre. Dessuten kan man jo også bruke mobilen i opplæringa, sier han.

Ifølge Udir.no kan skoleeier gjennom ordensreglementet regulere mobilbruken på skolen, men at det er å gå for langt å nekte elevene å ha med mobil på skolen.

Artikkeltags